‘Toplumsallık kapitalizmi yenecek’

Kuzey-Doğu Suriye’de enternasyonal komünde yer alan enternasyonalist devrimciler, toplumsal ve ekolojik sistemin, kapitalizmi yeneceğini söyledi.

Kuzey-Doğu Suriye’de enternasyonal komünde yer alan enternasyonalist devrimciler, birlikte alenileşen kapitalizmin çıkmazı ve toplumcu çözüm arayışlarına dikkat çekerek, Rojava’nın gelecek için bir prototip olabileceğini ifade etti.

Enternasyonalist devrimciler, ANF’ye konuştu. Katalan Masmi Sûlav, devlet sistemlerinin koronavirüsü salgını karşısında yetersiz kaldığını belirterek, aslında çözümün toplumun kendisinde olduğunu söyledi. İspanya’nın salgın karşısındaki tavrının, daha önceki ekonomik krizin benzeri olduğunu hatırlatarak, “O zaman bizlerden para alıp bankaları kurtardı” dedi.

EŞİT VE ADİL BİR DÜNYA

Bugün devletin, halkın ihtiyaçlarını karşılamayı bazı süpermarket ve şirketlere bıraktığını kaydeden Sûlav, “Onlar da bu krizden faydalanıyor ve yerel ekonomi büyük bir zarar görüyor. Kapitalin kendisini arttırmasıyla işçi ve fakirler için yaşam alanı kalmıyor. Salgına karşı alınan tedbirler de devlet iktidarını güçlendirmeye dayalı. Bunlara rağmen birçok alanda toplumsal yardımlaşma çok gelişiyor. En önemlisi var olan sistemin çözüm yaratmadığını görmemiz gerekiyor ve toplumsal dayanışmayla herkes için eşit ve adil bir dünya oluşturmalıyız” şeklinde konuştu.

DAYANIŞMAYI ENGELLEYEMEZLER

İsviçreli Zana Sankara, salgının ülkesinde büyük bir etki yarattığını, toplumsal dayanışmayı yok eden sistemin, şimdi bu yönlü çağrılar yaptığını kaydetti. Devletleşmeye rağmen halkların dayanışmasının devam ettiğini belirten Sankaya, şunları ifade etti: “Bu kriz dayanışmamızın önünde engel olamaz. Çünkü bu krizden sonra daha büyük bir kriz gelecektir. Hep birlikte bu krizden ve kaostan kurtulacağız ve devletlerin sistemlerini aşacağız. Önümüzdeki süreç halkların kazanımlarının olacağı süreç olacaktır.”

SAĞLIK SİSTEMİNE YATIRIM YAPMADILAR

İngiliz Bobby Sands ve Charlie Qerecox ise yıllardır kapitalist sistem tarafından sağlık alanlarına yatırım yapılmadığına ve şimdi hastanelerin virüsten yaşanan ağırlığı kaldıramadığına dikkat çekti. Belli bir elit kesimin kendisine özel sağlık hizmeti oluşturduğunu aktaran İngiliz enternasyonalistler, yalnız bırakılan halkın, toplumsal dayanışmayla birbirine yardımcı olduğunu söyledi. Somut bir proje olan Cooperation Birmingham’dan tutalım yeni bir sistem nasıl oluşturulabilir tartışmasına kadar geniş bir ufukla bakılmasını isteyen İngiliz enternasyonalistler, Rojava’daki emek, çaba ve sistemin gelecek için önemli prototip olduğuna dikkat çekti; bunun araştırılması ve her alanda model alınması gerektiğini vurguladı.