Türk devletinden Kuzey Doğu Suriye'ye dönük kanlı algı operasyonu!

Moskova Anlaşması'yla taahhüt ettiği ettiklerini yerine getiremeyen Türk devleti, Kuzey-Doğu Suriye'de yeni işgallerin zeminini oluşturmak için kanlı bir algı operasyonlarına başladı. Bunun son perdesi Efrîn'de sahnelendi.

Kuzey Doğu Suriye'de Türk devletinin işgali altında bulunan bölgelerde Türk ordusu güdümlü çete gruplarının iç çatışmaları en son Efrîn'de bir katliama yol açtı.

İşgal altındaki Efrîn'de dün bomba yüklü araçlarla yapılan saldırıda alınan bilgilere göre; aralarında sivillerin de olduğu en az 46 kişi yaşamını yitirdi, 50'den fazla kişi ise yaralandı.

Patlamanın gerçekleşmesinden birkaç dakika sonra Türk Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İnsanlık düşmanı PKK/YPG, Afrin'de yine masum sivilleri hedef aldı" denildi.

Türk devletinin patlamadan birkaç dakika sonra yaptığı açıklamayla dikkatleri başka yöne çekmeye çalışıp yeni işgal planları için zemin hazırlamaya çalışırken, sahadaki gerçekler ise çok daha farklı.

Türk devletinin işgali altındaki bölgelerin tümünde son günlerde çete grupları arasındaki karışıklık ve çatışma daha da arttı.

Efrîn'de yaşanan katliamın taşlarının nasıl döşendiği ise son iki haftada Türk devletinin işgali altında bulunan İdlib, Efrîn, Cerablûs, Bab, Ezaz, Girê Spî ve Serêkaniyê'de Türk ordusu ve ona bağlı çete gruplarının iç hesaplaşmalarında saklı.

TÜRK DEVLETİ EFRÎN'DEKİ KATLİAMINA GİDEN YOLUN TAŞLARINI BÖYLE DÖŞEDİ

İşte son gün gün söz konusu bölgelerde Türk ordusu ve çete gruplarının çatışma ve hesaplaşmalarından bazı olaylar:

13 NİSAN

- HTŞ, Halep-Lazkiye otobanı üzerinde (M4) gerçekleştirilmesi planlanan Türk-Rus devriyesini engelledi. Türk devleti bölgeye polislerini sevk etti, HTŞ ise silahlı üyelerini konuşlandırdı.

- HTŞ, İdlib'in Neyrab bölgesinde Türk devleti destekli Feylaq El Şam grubunun bir çetebaşını tutukladı.

- Neyrab kırsalında HTŞ, işgalci Türk devleti destekli çetelerden bir grubu tutukladı.

- Aynı saatlerde İdlib'in Kefer Taxarîm nahiyesinde bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda HTŞ'nin İdlib kadısı öldürüldü.

16 NİSAN

- İşgalci Türk ordusuna ait keşif uçakları İdlib'in güneyindeki Seyh El Gab bölgesinde çete gruplarına saldırı düzenledi. Saldırıda 3 çetenin öldürüğü bildirildi.

19 NİSAN

- Aracına yerleştirilen bomba düzeneğinin infilak ettirilmesi sonucu HTŞ'nin üst düzey bir komutanı öldürüldü.

20 NİSAN

- Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, isim vermeden HTŞ'yi "başı bozuklar" olarak nitelendirdi.

- Efrîn'in Mehmûdiyê mahallesinde Cebhed El Şamiye ve Sultan Murad çeteleri arasında çatışma çıktı.

- Aynı saatlerde Serêkaniyê kent merkezinde Muttasım çeteleri ile Türk devletinin kurduğu polisler arasında çatışma çıktı.

- Serêkaniyê'nin Mehetê ve Xirabe mahallelerinde de Ehrar El Şerqiye ve Hemzet ketibesi arasında çatışma çıktı.

21 NİSAN

- Efrîn'de başında Seyf Ebubekir adlı çete bulunan El Hamzat çeteleri kendi aralarında çatıştı.

26 NİSAN

- HTŞ'nin İdlib'de M4 yolunda Türk-Rus ortak devriyesini engellemesi üzerine Türk askerinin açtığı ateşle iki HTŞ üyesi öldürüldü.

- HTŞ, Neyrab yakınlarında Türk ordusuna ait bir noktayı hedef aldı ve bir tankı imha ederek 3 Türk askerini öldürdüğünü duyurdu.

- Türk devletine ait SİHA'lar HTŞ'nin bir noktasını vurdu.

- Yaşananlar üzerine HTŞ ile Türk yetklililer, El Mûstama kampında görüşmeye başladı.

27 NİSAN

- Bab'ta Türk devleti gözetimindeki zindanda 9 DAİŞ üyesi kaçtı.

- Bab'ta çete grupları arasında yaşanan anlaşmazlıktan sonra kentte büyük bir patlama meydana geldi.

- Suriye İnsan Hakları Gözlemevi kime ait olduğu bilinmeyen bir İHA'nın Hama kırsalında işgalci Türk devletine bağlı Cebhet Weteniya Liltehrîr çetelerinin bombalandığını aktardı.

28 NİSAN

- HTŞ, İdlib'te bir kontrol noktasında Türk askeri konvoyunun geçişini engelledi.

- Türk devleti destekli çete grupları, Eyn Îsa yakınlarındaki Şergirak'ta birbirleriyle çatıştı.

EFRÎN'DEKİ SALDIRIYLA EŞ ZAMANLI OLARAK KOBANÊ ALINDI

Kuzey Doğu Suriye'yi işgal etmek için algı oluşturmaya çalışan Türk devletinin gözetiminde Efrîn'de yaşanan patlamadan önce de Kobanê İç Güvenlik Güçleri'ne ait bir noktaya keşif uçaklarıyla saldırı düzenledi.

QSD ALGI OPERASYONUNA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Kino Gabriel de 27 Nisan günü yaptığı açıklamada Türk devletinin işgal için oluşturmaya çalıştığı algı operasyonuna dikkat çekmişti.

QSD Sözcüsü Kîno Gabriel, açıklamasında şunları dile getirmişti: “Son günlerde Türkiye Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinden ve Türkiye Milli Güvenlik Kurulu’nun resmi hesaplarından, işgal altındaki Serêkaniyê ve Girê Spî ile Tıl Rıfat bölgesindeki askeri ve genel duruma ilişkin yalan haberler yapılmaktadır. QSD olarak önemle belirtiyoruz ki, söz konusu açıklamalar ve haberler gerçeği yansıtmamaktadır; varılan anlaşmalara karşı yürüttüğümüz görevlere rağmen sahadaki gerçekleri ters yüz etme girişimleridir. Bununla birlikte hiçbir askeri gücümüz söz konusu bölgede bulunmamaktadır. Tersine, Türk devlet güçleri ve ona bağlı çete grupları bahsi geçen bölgelerdeki köyleri bombalamaktadır. Bu nedenle yaralanan siviller olmuş ve söz konusu bölgelerin altyapıları tahrip edilmiştir."