YPG bir aylık savaş bilançosunu açıkladı

YPG, Temmuz ayında Rojava ve Kuzey Suriye’de yaşanan çatışma ve saldırılara ilişkin bilançoyu yayınladı. YPG, Türk devletinin 159 defa Rojava’ya saldırdığını bildirdi. Reqa’nın yarısının da temizlendiğini aktardı.

YPG Basın Merkezi sitesinde yayınlanan açıklamada, Reqa’yı Özgürleştirme Hamlesi çerçevesinde DAIŞ çetelerine karşı aktif mücadele yürütüldüğü belirtilirken, işgalci Türk ordusu ve komutası altındaki çetelerin Efrin ve Şehba bölgelerine yönelik işgal girişimleri, saldırı ve sınır ihlallerinin yoğunlaştığı ve YPG/YPJ güçlerinin direnişi ile işgal saldırılarını hedefine ulaşmadığı ifade edildi.

YPG açıklamasına göre Temmuz ayında yaşanan saldırı ve çatışmalara ilişkin bilançoda şu bilgiler yer alıyor:

TÜRK DEVLETİ 159 DEFA SALDIRDI

“Temmuz ayında işgalci Türk ordusu ve komutası altında hareket eden çeteler 159 defa tank, havan, obüs topları ve ağır silahlarla Rojava genelinde bulunan güçlerimizin mevzilerine saldırmıştır.

İşgalci Türk ordusuna ait savaş ve keşif uçakları 20 defa Rojava sınırını ihlal ederek keşif amaçlı gezinmiştir.

İşgalci Türk ordusu ve ona bağlı çeteler 5 defa karadan güçlerimizin mevzilerine saldırmıştır.

İşgalci Türk ordusu ve ona bağlı çeteler, güçlerimiz dışında özellikle sivilleri de hedef alan saldırıları sonucunda 5 sivil hayatını kaybederken 15 sivil de yaralanmıştır.

YPG ve YPJ güçlerimiz bu saldırılara karşı meşru savunma çerçevesinde 39 defa karşılık vermiştir. Buna ilişkin:

– 28 çete öldürülmüş, bunlardan 10’unun cenazesi güçlerimizin eline geçmiştir.

– 1 çete sağ ele geçirilmiştir.

– 5 Türk askeri öldürülmüştür.

– İşgalci Türk ordusuna ait bir askeri araç ve bir iş makinası imha edilmiştir. Ayrıca çetelere ait 2 panzer de imha edilirken mevzi yapma amaçlı kullanılan 2 dozer de darbelenmiştir.

– Çetelere ait bir pikap ele geçirilmiştir.

İşgalci Türk ordusu ve ona bağlı çetelerin saldırılarına karşı kahramanca direnen 1 YPG savaşçımız ve 1 Öz Savunma askerimiz şehadete ulaşmıştır.

İşgalci Türk ordusu ve komutası altında hareket eden çeteler güçlerimizin mevzileri dışında sivillerin evlerini ve tarım alanlarını obüs, havan ve tanklarla saldırıları sonucunda büyük bir maddi zarar yaşanmıştır.

Ayrıca YPG ve YPJ güçlerimiz Rojava ve Kuzey Suriye topraklarında DAIŞ çetelerinin tümden bitirilmesi için başlatılan Reqqa’yı Özgürleştirme Hamlesi’ne bu ayda da en aktif bir şekilde katılmış, hamlenin ilerlemesinde kayda değer bir katkı sunmuştur. DAIŞ çetelerinin hamlenin ilerlemesini engellemek ve ömrünü uzatmak için YPG ve YPJ güçlerimizin Reqqa dışında bulunduğu mevzilere saldırmış, güçlerimiz bu saldırıları da püskürtmeyi başarmıştır.

REQA’NIN YARISI TEMİZLENDİ

QSD’nin öncülük ettiği YPG ve YPJ güçlerimizin önemli rol oynadığı Reqqa’yı Özgürleştirme Hamlesi, Temmuz ayında çatışmaların en yoğun yaşandığı, ilerlemenin hızlandırıldığı bir süreç olmuştur. Geçen ayla birlikte Reqa’nın yarısı çetelerden temizlenmiş durumdadır.

Temmuz ayında Reqqa’yı Özgürleştirme Hamlesi kapsamında yapılan operasyon ve çeteler ile yaşanan çatışmaların bilançosu şu şekildedir:

-Batı tarafında bulunan Yermuk mahallesi, doğu tarafındaki Suka El Hal, güneydoğu tarafında bulunan El-Huseyn köyü, Retla kasabası ve Kesrit Mihemed Axa köyü çetelerden özgürleştirilirken Rewda, Eski Reqqa, Hişam bin Ebdulmelik, Nezlit Şehadê, Diriyê, Nehda ve Berîd mahallerinin büyük bölümü de temizlenmiştir.

– 986 DAIŞ çetesi öldürülmüştür. Bunlardan 131 çete cenazesi savaşçıların eline geçmiştir.

– 11 çete sağ ele geçirilirken, 1 çete de yaralı ele geçirilmiştir. Ayrıca 6 çete de savaşçılara teslim olmuştur.

-Yapılan temizlik operasyonları ve yaşanan çatışmalarda sonucunda bir tank, bir BMB, bir doçka 23, bir 12.5’luk doçka, bir Hammer tipi askeri araç, 2 keşif uçağı(drone), üç 80m havan ile bir 120m havan, iki patlayıcı araç, 6 adet B7 silahı, 26 kalaşnikof, 3 BKC, 5 adet Türk ordusuna ait Lav silahı ile mayın ve havanların yapımı için kullanılan malzeme ve depoları ele geçirilirken ayrıca çetelerin gidiş-gelişlerini sağlamak için kullanılan tüneller savaşçıların denetimine geçmiştir.

-Temmuz ayında DAIŞ çeteleri 45 defa bombalı araçla ve iki defa motorsikletle saldırı girişiminde bulunmuş, tümü hedefine ulaşmadan savaşçılar tarafından imha edilmiştir. Ayrıca 10 doçka monteli araç, 7 askeri araç ve 1 panzer imha edilmiş, 1 bombalı araç darbelenmiştir.

-Saldırı ve keşif amaçlı kullanılan 8 keşif uçağı savaşçılar tarafından düşürülmüştür.

Reqqa ve Şedadê bölgelerinde DAIŞ çetelerine önemli darbeler vuran YPG ve YPJ savaşçıları Rojava’nın savunulması görevinde de işgalci Türk ordusu ve çetelerinin saldırılarına da gereken cevabı ortaya koyduğu direnişle vermiştir.

Temmuz ayında Rojava ve Kuzey Suriye genelinde 104 yoldaşımız şehadete ulaşmıştır.

Temmuz ayında Reqqa’yı Özgürleştirme Hamlesi’nde 83, Şedadê’de 13 YPG ve YPJ savaşçımız DAIŞ çetelerine karşı kahramanca savaşarak şehadete ulaşmıştır. 3 yoldaşımız Efrin Kantonu’nda şehadete ulaşırken 5 yoldaşımız da kaza sonucu şehit olmuştur.”