YPG, Ağustos ayı savaş bilançosunu açıkladı

YPG Basın Merkezi, Rojava ve Kuzey Suriye’nin farklı bölgelerindeki çatışmaların bir aylık bilançosunu açıkladı.

Açıklamada, Reqa’nın yüzde 65’inin özgürleştirildiği belirtildi. Bir aylık süreçte 1244 çete üyesinin öldürüldüğünü belirten YPG, 101 savaşçının da şehit düştüğü bilgisini verdi.

YPG’nin açıkladığı bilançoda Türk devletinin saldırılarına ilişkin de detaylı bilgiler yer aldı.

YPG Basın Merkezi sitesinde yayınlanan açıklama şu şekilde:

“Tüm Rojava’yı savunan ve Kuzey Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri (QSD) öncülüğünde Reqa’yı Özgürleştirme Hamlesi çerçevesinde Reqa’da DAIŞ çetelerine karşı aralıksız mücadele yürüten Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), 2017 Ağustos ayında da aktif hareket etmiş, düşmanların amaç ve hedeflerini bu ayda da engellemiştir.

-İşgalci Türk ordusu ve komutası altında hareket eden çeteler 158 defa tank, havan topu, obüs ve ağır silahlarla Rojava genelinde YPG-YPJ mevzilerine saldırmış, sivillerin ev ve tarlalarını hedef alarak saldırmıştır.

-İşgalci Türk ordusuna ait savaş ve keşif uçakları 8 defa Rojava sınırını geçmiş ve keşif amaçlı Rojava semalarında gezmiştir.

-İşgalci Türk ordusu 2 defa sınırı geçmiş ve Rojava sınırlarını ihlal etmiştir.

-İşgalci Türk ordusu ve bağlı çeteleri 2 defa arazide güçlerimize saldırmıştır.

-İşgalci Türk ordusu top saldırılarında 7 sivil yaralanmıştır.

-İşgalci Türk ordusu ve bağlı çetelerinin top saldırıları sonucu siviller maddi zarar görmüştür. Sivillerin ev ve arazileri tahrip edilmiş ve yakılmıştır.

Güçlerimiz YPG-YPJ bu saldırılara meşru savunma çerçevesinde 34 defa karşılık vermiştir. Bu çerçevede;

-İşgalci Türk devletine bağlı 6 çete öldürülmüştür.

-Türk ordusuna bağlı çetelere ait bir tank, bir bombalı araç, bir doçka yüklü araç ve bir dozer imha edilmiştir. Ayrıca çetelerin bir aracı ve işgalci Türk ordusunun bir dozeri darbelenmiştir.

-Türk ordusu ve çetelerine ait 2 keşif uçağı düşürülmüş ve güçlerimizin eline geçmiştir.

-Bu ayda işgalci Türk ordusunun top saldırıları sonucu Efrin’de 4 yoldaşımız şehadete ulaşmıştır.

Güçlerimiz YPG ve YPJ, Reqa kentinin DAIŞ çetelerinden özgürleştirilmesi amacıyla başlatılan Reqa’yı Özgürleştirme Hamlesi’ne Ağustos ayında da güçlü katılmıştır. Bu ayda hamlede savaşçılar diğer aylardan daha güçlü ilerlemiş ve büyük başarılar elde etmiştir.

REQA OPERASYONU

Bu temelde bu ay içinde hamledeki başlıca sonuçlar şöyle:

-Dört tarafından kuşatılan Reqa kentinin yüzde 65’i özgürleştirilmiştir.

-Çetelerin elinde mahsur kalan yaklaşık 2 bin sivil QSD’nin özel ekipleri tarafından kurtarılmış ve güvenli bölgelere ulaştırılmıştır.

-Bu ayda 9 mahalle özgürleştirilmiştir. Özgürleştirilen mahalleler şunlar: Kentin güneyinde yer alan Eski Reqa, Nezlet Şehade ve Hişam Bin Ebdulmelik; Reqa’nın kuzeyinde yer alan El Kerim mahallesi; kentin batısında yer alan Diriya mahallesi; Reqa’nın doğusunda yer alan Mehdi, El Refqa, Mansur ve Reşid mahalleleri. Ayrıca çok sayıda stratejik nokta da özgürleştirilmiştir.

-Bu ayda Reqa’nın doğu ve batı kolları birleşmiştir.

1244 ÇETE ÖLDÜRÜLDÜ

-1244 DAIŞ çetesi öldürülmüştür ve onlarca çete yaralanmıştır. Bunlardan 76 çete cenazesi savaşçıların eline geçmiştir.

-3 çete sağ yakalanmıştır.

-28 bombalı araç hedefine ulaşamadan savaşçılar tarafından imha edilmiştir.

-Mayın imalathanesi, bombalı araçların hazırlandığı bir imalathane, 3 askeri araç, 3 doçka 12.5 ve bir doçka 23 imha edilmiş ve bir keşif uçağı düşürülmüştür.

-Bu ayda savaşçılar çetelere ait çok sayıda silah ve cephane ele geçirmiştir. Ayrıca mayın ve havan imal edilen bir yer savaşçıların eline geçmiştir.

-Çetelerin gidiş-gelişler için kullandığı üç tünel bulunmuş ve özgürleştirilen yerler savaşçılar tarafından mayınlardan temizlenmiştir.

101 ŞEHİT

Ağustos ayında Reqa’yı Özgürleştirme Hamlesi’nde 2’si YPJ 101 savaşçımızı kahramanca savaşarak şehadete ulaşmıştır ve DAIŞ çetelerinin Şedade ilçesine yönelik saldırılarında 8 savaşçımız şehitler kervanına ulaşmıştır. Ayrıca biri YPJ savaşçısı 5 savaşçımız da kaza sonucu, 3 savaşçımız da ağır hastalık sebebiyle şehit düşmüştür.”