Düşünmez: İmralı tecridi mutlaka kırılmalı

Yeşil Sol Parti Colemêrg Milletvekili adayı Onur Düşünmez, Kurdistan’da anayasa ve yasaların askıya alındığını belirtti, "İmralı tecridini mutlaka kıracağız, tecridin kalkması elzemdir" dedi.

AKP-MHP iktidarının tabela partisi olduğu Colemêrg'de Yeşil Sol Parti’nin seçim çalışmaları devam ediyor. Yeşil Sol Parti ve milletvekili adayları ev ev seçim çalışmasını sürdürüyor.


‘KURDİSTAN'DA FARKLI HUKUK İŞLİYOR'

Yeşil Sol Parti Colemêrg Milletvekili adayı Onur Düşünmez, Gever ilçesinde avukatlık yaptığını, avukatlık pratiklerine bakıldığı zaman, Kurdistan’daki avukatlık ve kanunsal ayrımlarla İstanbul’daki kanunların uygulanma yönteminin farklılık gösterdiğini söyledi. Burada örgüt üyeliği adı altında bütün gençlerin fişlendiğini söyleyen Düşünmez, “Örgüte yardım yataklık suçunun artık ortadan kaldırılıp, suçların örgüt üyeliğine evrilmesi, bahanelerle cumhurbaşkanına hakaretten örgüt üyeliği yaratılmaya çalışılması gibi suçlar artık ayyuka çıkmış durumda. Kurdistan’da yargılamaların kanunlara uygun bir şekilde tecelli etmediği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ben burada yerelde avukatlık yapan bir birey olarak kanunun uygulanma yöntemlerinin anayasa ve yasaların askıya alındığı Kurdistan’da daha kötü sonuçların çıktığını gözlemledim. Bunun nedenine baktığımızda gerçekten Kurdistan ve Türkiye ayrımının faşist iktidar tarafından yürütüldüğünü gözlemliyoruz. Dolayısıyla bizim bu faşist iktidara karşı verdiğimiz hukuk mücadelesini mecliste daha yüksek bir sesle dile getirmemiz gerektiğine ve parlamentonun bu konuda daha etkin bir şekilde müdahaleci olması gerektiğine inanıyorum” dedi.

‘FAŞİST BLOK YIKILACAK’

14 Mayıs seçimlerinin faşist blokun yıkılma seçimleri olacağını ifade eden Düşünmez, şu ifadelerde bulundu: "Çünkü faşist blok, sadece hukuk alanında bir adaletsizlik yaygınlaştırmadı; kardeşi kardeşe düşman ettirme siyaseti üzerinden ekonomiyi, barışı ve özgürlüklerin hepsini kısıtladı. Bilindiği üzere Hakkari’de 20016’dan beri eylem ve etkinlik yasakları söz konusu. Anayasaya aykırı bir şekilde valilik kararıyla eylem ve etkinlik yasaklamaları uzatılıyor her dönem. Bizler itiraz etmemize rağmen herhangi bir sonuç alamıyoruz. 15 günlük yasaklar yürütülüyor.  Biz idareye açtığımız hiçbir dava için 15 gün içinde sonuç alamamaktayız. Bu yasakların kalkması için mücadele yürüteceğiz. Hakkari, hak ihlallerinin en yoğun yaşandığı illerin başında gelmekte. Hakkari halkı, devlet eliyle adata baskılanmış bir durumda. Biz Hakkari halkının sesi olmak için daha gür bir sesle meclise gitmeyi umuyoruz. Nitekim bizim partimizden Hakkari’de iki milletvekili seçilmişti.  Bir milletvekilimiz halkın iradesi gasp edilerek cezaevine atıldı ve hâlâ içeride, rehine olarak tutulmakta. Bu yük HDP milletvekilimiz Said Dede’ye kalmıştı. Bu konuda üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmiştir. Kendisinden gururla görevi teslim almayı umuyoruz.”

'TECRİDİN KALKMASI ELZEMDİR'

Düşünmez, şöyle devam etti: "3. yol olarak biz bu güçlü temsiliyetin parlamentoda en az 100 milletvekili kazanımıyla gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Perspektiflerimiz o minvaldedir. Yeşil Sol Parti’nin temel paradigmalarına baktığımızda, özgürlüklerle ilgili alıntıları gözlemlediğimizde kadın temsiliyetinin en fazla olduğu parti olması ve parlamentodaki bu temsiliyeti sağlayacak güçte olduğunu görüyoruz. Yine Sol Parti’nin yapması elzem olan konulardan biri de hem halk üzerindeki tecrit hem de Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki siyasi tecridin kaldırılmasıdır. Ayrıca bizim milletvekillerimiz ve belediye eşbaşkanlarımız yerlerine kayyum atanarak şu an rehin tutuluyor. Kobanê Kumpas Davası’yla yargılanan 108 arkadaşımız şu an rehin tutuluyor. Bütün bunların bıraktığı mirası biz almak zorundayız ve parlamentoda güçlü bir temsiliyetle arkadaşlarımızı zindandan çıkarma sözü veriyoruz. Tecridi de mutlaka kıracağız. Çünkü biliyoruz ki tecrit bütün ülke gündeminin, o adaletsizliklerin temel kaynağı bu tecridin muhakkak kırılması gerekiyor. Yereldeki eylem etkinlik yasakları ve yerel boyutuyla tecrit, askeri kuşatmaların bir an önce kaldırılması ve halkın nefessiz bırakılmaya çalışıldığı süreçlerin geride bırakılması gerekiyor. Yeşil Sol Parti bu yönüyle parlamentoda daha güçlü bir temsiliyete sahip olacaktır ve tecride karşı hep beraber, omuz omuza mücadele yürüteceğiz."

‘GENÇLERİMİZ UYUŞTURUCUYA YÖNLENDİRİLİYOR’

Colemêrg'de gençlerin işsiz bırakıldığını, devlet eliyle koruculuk sisteminin dayatıldığını dile getiren Düşünmez, “Bunun dışındaki hiçbir sisteme riayet edilmediği ve üniversite öğrencilerimizin işsiz olduğu kentte herhangi bir şekilde kültürel etkinliklerin olmadığını görüyoruz. Ayrıca gençlerin kültürel, sanatsal etkinliklerden uzaklaştırılmasının yansıması olarak devlet eliyle ajanlaştırma baskıları uygulanıyor. Temel anlamıyla gençlerimiz uyuşturucu ve fuhşa yönlendiriliyor. Devlet eliyle yapıldığı belli ve bu konuya ilişkin yapılan suç duyurularından herhangi bir sonuç çıkmıyor. Bu yönüyle partimiz bununla ilgili çalışmalarını yürütmek ve bunlara cevap verebilecek güçte ve donanımdadır. Bütün bunların bir arada değerlendirilmesi gerekiyor. Yaylalarımız hala askeri yasak bölge ilanlarıyla gasp ediliyor. Meralarımızda hayvancılık bitirilmiş durumda, tarım politikaları bu faşist blokun kendi tekelinde ve halka yaygınlaştırılmıyor.  Bunların hepsinin önüne geçmenin yolu 3. yol olan Yeşil Sol Parti’dir” diye konuştu.

‘GENÇLERİMİZ KAÇAKÇILIK ADI ALTINDA KATLEDİLİYOR’

Gençlerin 'kaçakçılık' adı altında sınır boylarında katedildiğini söyleyen Düşünmez, şöyle konuştu: “Bunların yargılamalarına baktığımızda cezasızlık politikasının temel anlamda Kurdistan’daki en yoğun işlendiği yerdir. Sınır boylarında göçmenler katlediliyor ve hiçbir şekilde sorumluları ortaya çıkartılmıyor. Derecik bölgesinde sınır ticareti adı altında gençlerimiz, insanlarımız katediliyor ve devlet eliyle üstü kapatılıyor. Bütün bunlarla mücadelenin yegane yeri parlamentodur. Başka gençlerimiz fuhuşa, uyuşturucuya bulaştırılmasın, gençlerimiz ölmesin, kaçakçılık adı altında dosyalarımız kapatılmasın diye mücadele vereceğiz. Bu mücadelemizde mutlaka başarılı olacağız. Hakkari’de yaptığımız bütün çalışmalarımız mitinge dönüşüyor. Halktaki bu coşku, bizleri inanılmaz umutlandırıyor. Sandığa gitmeyen seçmenlerimizle ilgili bütün köylerde, mahallelerde, ev ev dolaşarak herkese sandığa gitmenin önemini bu faşist blokun yıkılmasının ve ülkenin nefes alması olduğunu anlatıyoruz. Bu yönüyle halkımızı sandıklara davet ediyoruz. Herkesi Yeşil Sol Parti’ye oy vermeye davet ediyoruz. Biz bu halkın evlatlarıyız, evlatlarına sahip çıksınlar.”