Almanya CO2 salınımlarını düşürdü
Halen Avrupa’da en fazla karbondioksit (CO2) salan ülke konumunda olan Almanya’nın salınımları azaltma hedefinin geçen yıl salgın sayesinde gerçekleştiği duyuruldu.
Halen Avrupa’da en fazla karbondioksit (CO2) salan ülke konumunda olan Almanya’nın salınımları azaltma hedefinin geçen yıl salgın sayesinde gerçekleştiği duyuruldu.
Avrupa Birliği (AB) içerisinde 800 milyon tonluk CO2 emisyonuyla ilk sırada gelen Almanya, özellikle elektrik üretiminde faydalandığı termik santraller nedeniyle eleştirilerin hedefindeydi. Ancak son yıllarda özellikle güneş, rüzgâr ve su gibi yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi yatırımlarını arttıran Almanya, ilk kez geçen yıl elektrikte kömür santrallerini ikinci sıraya itmeyi başarmıştı.
1990 DÜZEYİNE ORANLA YÜZDE 42,3’LÜK BİR DÜŞÜŞ SAĞLANDI
Almanya’nın iklim hedeflerindeki bir olumlu haber ise dün Alman haber ajansı dpa’da yayınlandı. 2020 yılında kadar CO2 salınımlarını 1990 düzeyinden yüzde 40 aşağı çekmeyi hedefleyen Almanya’nın bu hedefi tutturduğu bildiriliyor.
Dpa’nın düşünce kuruluşu Agora Energiewende’nin analizine dayandırdığı haberine göre, Almanya’nın 2020’deki CO2 salınımları 2019 yılına oranla 80 milyon ton kadar azaldı. Buna göre, 2019’da 800 milyon tonun üzerinde olan salınımlar, 2020’de 722 milyon tona geriledi. Bu ise 1990 yılındaki salınımlara oranla yüzde 42,3’lük bir düşüş demek.
SALGIN OLMASA HEDEF TUTTURULAMAYACAKTI
Avrupa’da başlıca CO2 salan ülke olan Almanya’nın hedefini tutturması oldukça önemli olsa da bu hedefin halen devam eden Covid-19 salgınıyla bağı da endişelendiriyor.
Agora Energiewende analizine göre, salgın nedeniyle yaşanan ekonomik küçülme olmamış olsa CO2 hedeflerini tutturmak mümkün olmayacaktı. Analizde, salgının olmaması durumunda bu düşüşün sadece 25 milyon ton olacağına dikkat çekildi. Bu ise 1990 yılına oranla sadece yüzde 37,8’lik bir düşüşün olacağı anlamına geliyor.
SADECE ENERJİ SEKTÖRÜNDEKİ SALINIMLAR DÜŞÜYOR
Agora Energiewende analizinde dikkat çekilen bir diğer nokta ise, sadece elektrik üretiminden kaynaklı CO2 salınımlarında ciddi bir düşüşün yaşanması.
Kuruluşun direktörü Patrick Graichen, kömürle çalışan termik santraller yerine yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretiminin ağırlık kazanmasının dikkat çekici olduğuna vurgu yapıyor. “Ulaşım ve sanayi sektörleri, ekonomi yeniden büyümeye geçtiği anda eskisi gibi zararlı gazları salmaya devam edecekler” uyarısında bulunan Graichen, 2021’de CO2 salınımlarının artacağına işaret etti.
YÜZDE 46’SI YENİLENEBİLİR ENERJİLERDEN
Analize göre, Almanya’nın geçen yılki elektrik üretiminin yüzde 46,2’si yenilenebilir olan ve CO2 salınımlarını düşük tutan kaynaklardan elde edildi. Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik küçülme olmamış olsaydı bu payın yüzde 44,6 düzeyinde kalacağı da hesaplandı.
Ülkedeki temel yenilenebilir enerji kaynağı olarak ise karada ve denizlerde kurulan rüzgâr türbinleri gösteriliyor. Rüzgârın yenilenebilir enerjilerdeki artıştaki payı üçte iki iken, güneş enerjisinin de önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.
Almanya’nın bu enerjilere yatırımı arttırması durumunda dahi 2030 yılına kadarki CO2 salınımlarını yüzde 55 düşürme hedefinin tutturulamayacağı öngörülüyor.
AB ülkeleri, 2030 yılına kadar CO2 salınımlarını 1990 düzeyinden yüzde 40 ila 55 arasında aşağı çekme, 2050’ye gelindiğinde ise salınımlarda ‘nötrleşmeyi’ hedefliyor.