7 Girê Sor fedaisi

Komutan Botan ve Zinarîn öncülüğündeki direnişçiler, 80 günde Girê Sor'u direniş kalesine çevirdiler. Metîna ve Girê Bahar’da sergilenen duruş, Girê Sor kahramanlarının eseridir. Şimdi yoldaşları, bu zafer bayrağını Zap ve Metîna'da dalgalandırıyor.

GIRÊ SOR DİRENİŞİ

Her tarihsel dönemde bir olay veya bir şahsiyet ön plana çıkar. Yeni bir başlangıca, yeni bir adıma, yeni bir yemine yol açarlar. Yoldaşlığın, direnişin, onurlu duruşun temsilcisi olurlar. Gerilla savaşının öncüleri ve yol göstericileri haline gelirler. Komutan Botan, Zinarîn, Serhildan, Argêş, Delal, Özgür ve Baz, 14 Temmuz'da Girê Sor'u direnişin kalesi haline getirerek Kemallerin ve Hayrilerin direniş ruhunu bir kez daha tarih sahnesine taşıdılar.

İşgalci Türk devleti, 21 Nisan 2021'de yeni saldırı konseptiyle Avaşîn alanına yönelik kapsamlı bir operasyon başlattı. Bu operasyon Mamreşo, Şehîd Serdar ve alanın genelinde devam etti. Haziran başında işgalci Türk devleti, başta Mamreşo, Şehîd Serdar ve diğer mevzilerden sonuç alamayınca Basya bölgesine doğru ilerledi.

Bir grup gerilladan kurtulup başka bir gerilla grubunun eline düştü. Çünkü Avaşîn onlar için cehenneme dönmüştü ve her gün bu cehennem ateşinde yanıyorlardı. Komutanlar Botan, Zinarîn ve Serhildan öncülüğündeki savaşçılar, kendilerini dönemin direnişine hazırladılar. Mevzileri Gîrê Sor tünelleri, silahları ise inançları ve iradeleriydi. Amaçları, Kurdistan'ı işgale gelen Türk askerlerine mezar yapmaktı. Her biri bir general gibi savaşı yönetti ve işgalcileri nefessiz bıraktı. Faşist Türk devleti, Girê Sor mevzilerine yaklaşabilmek için günlerce hazırlık yaptı, her gün bombardıman gerçekleştirdi ancak tek bir Türk askeri, gerilla mevzilerine yaklaşmaya cesaret edemedi.

Gerillanın, kendilerine karşı cesaret ve kararlılığa sahip olduğunu, ne olursa olsun topraklarını asla terk etmeyeceklerini biliyorlardı. Girê Sor duruşu, 14 Temmuz direnişinin duruşuydu. Bu tarihi direnişin üzerinden 3 yıl geçti. Direnişleri, iradeleri ve çağrıları hâlâ gözümüzde canlanıyor. Girê Sor direnişi, birçok anlamda PKK ruhunu temsil ediyordu. Nerede PKK ruhu varsa, orada zafer vardır. Nerede Rêber Apo'nun bir fedaisi varsa, orada engel yoktur. 7 Girê Sor fedaisi, Kemal Pirlerin direniş ruhunu yeniden yaşattı. Türk devletinin işgaline mevzilerde sürekli savaşıyor ve mücadele ediyorlardı. Bir şey daha var ki, insan bunu sözlerle ifade etmekte yetersiz kalıyor: Yoldaşlık ilişkileri. Zafere ulaşmak için kurdukları doğru yoldaşlık, PKK yoldaşlığıydı. Aynı davanın yoldaşlarıydılar; amaçları aynıydı. Yedi kahramanın kalbi de aynı anda, aynı şey için atıyordu.

DİRENİŞLERİYLE 80 GÜN BOYUNCA TARİH YAZDILAR

Nasıl ki Şoreş Beytûşebab öncülüğünde Siyanê’deki direnişçiler yeni bir dönemin başlatılmasına yol açtılarsa, nasıl ki Serhed Giravî ve Rûken Gever öncülüğündeki direnişçiler Mamreşo’da mücadelenin nasıl ilerleyebileceğini belirledilerse, komutan Botan ve Zinarîn öncülüğündeki Girê Sor direnişçileri de yaşamı uğruna ölecek kadar sevenlerin temsilcileri oldular. Kanlarıyla Girê Sor’u anlamlı hale getirdiler ve yoldaş oldular. Girê Sor, tüm heybeti ve ihtişamıyla onlara karargâh oldu. İşgalci Türk devletine karşı omuz omuza savaşarak hedeflerine ulaştılar. Yaşam şehadetle bitmez; yeniden başlar. Her şehadet, mücadele ve savaşın büyümesini sağlar. Girê Sor kahramanları, Girê Sor'u 80 günde direniş kalesine çevirerek aralıksız savaştı. 80 gün boyunca en zorlu koşullarda Girê Sor tünellerinde teslim olmayı reddettiler, canlarını feda ettiler ve faşistlerin her saldırısına karşılık verdiler. 80 gün boyunca fedailik destanı yazdılar ve Rêber Apo'nun savaşçıları olarak tarihe geçtiler.

Direniş bayrağını Serhed, Şoreş ve Rûkenlerden alarak son nefeslerine kadar dalgalandırdılar. Üç yıldır yoldaşları, bıraktıkları bayrağı hâlâ dalgalandırıyor. Avaşîn'den Zap'a, Metîna'dan Batı Zap’a kadar Girê Sor direniş ruhu yaşatılıyor. 2021 yılında yeni bir konsept ile saldırıya geçen işgalci Türk devletine karşı gerillanın direnişi zirveye ulaşmış durumda. Özgürlük gerillaları, bu yıllarda Mamreşo, Girê Sor, Werxelê ve Siyanê direnişleriyle taktik düzeyde güçlendi. Mevzilerini, işgalcileri ve işbirlikçi hainleri yok etmek için sonuna kadar korudu. Her biri Botan ve Zinarîn oldu. Duruşlarını yaşam ilkesi haline getirdiler ve direnişlerini örnek aldılar. Fedai bir ruhla işgalcilerin üzerine giderek intikam aldılar. Metîna ve Girê Bahar’da ortaya çıkan duruş, Girê Sor kahramanlarının eseridir. Onlar, kendi dönemine damgasını vurmuş ve her biri direnişin simgesi olmuştur. Şimdi, yoldaşları bu zafer bayrağını gururla Zap ve Metîna'da dalgalandırıyor.