Cezaevinde bir tutsak daha tahliye edilmeyerek katledildi

Metris R Tipi Kapalı Cezaevi'nde ağır hastalıklarına rağmen tahliye edilmeyen tutsak Abdulkadir Kuday, hayatını kaybetti.

Ağır hastalıklarına rağmen tahliye edilmeyen Abdulkadir Kuday’ın tutsak olduğu Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’nde hayatını kaybettiği duyuruldu. 

Kardeşi Salih Kuday, ağabeyinin bu sabah saatlerinde hayatını kaybettiğini bildirirken, aile cenazeyi almak için yola çıkacaklarını açıkladı. 

17 Eylül günü ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday’ı ziyaret eden avukat Tahir Demirci, her an kötü bir haber gelebileceği konusunda uyarararak, “Bir an önce tahliye edilmeli” çağrısında bulunmuştu. 

Sinir sisteminin uyarılar gönderememesine neden olan ALS hastalığının yanı sıra başka hastalıkları da olan Kuday, son günlerde 40 kilonun altına düşmüştü. Kuday, 10 Temmuz 2023’te de kalp krizi geçirmiş, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları yeni bir kriz geçirebileceği endişesini paylaşmıştı. 

Avukatlar Kuday için hem tedbir talepli tahliye başvurusunda bulunmuş, hem de hem de Cumhurbaşkanlığı affı talep etmişti.

3 Eylül'de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) de Metris 2 No'lu R Tipi Cezaevi'nde sağlık durumu kötüye giden Abdulkadir Kuday ve diğer hasta tutsakların tahliyesini istemişti.

DEM Parti Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Öztürk Türkdoğan, Kuday'ın yüzde 98 engelli olduğunu ve sağlık durumunun giderek ağırlaştığı konusunda uyarmıştı. 

Mêrdîn'de gözaltına alınıp tutuklanan 1972 doğumlu siyasi tutsak Abdulkadir Kuday, 2014 yılından beridir hapishanede tutuluyordu.

“Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” ve “kasten öldürme” suçlarından yargılanan Kuday'a, somut hiçbir delil olmamasına rağmen ağırlaştırılmış müebbet verilmiş, bu karar Yargıtay tarafından onaylanmıştı. Anayasa Mahkemesi'ne taşınan dava ise sürüncemede bırakıldı.