KCÊ-E’den yangın mağdurları için çağrı

Avrupa Êzidî Toplumu Koordinasyonu, demokratik kamuoyunu, özelde ise Êzidî toplumunu yangın mağdurlarının yaralarının sarılmasında yardımcı olmaya çağırdı.

AMED-MÊRDÎN ARASINDA YANGIN

Avrupa Êzidî Toplumu Koordinasyonu (KCÊ-E), Amed’in Çinar ve Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçeleri arasında çıkan ve 14 kişinin yaşamını yitirdiği yangına ilişkin, “Doğamızı ve insanlarımızı katleden zulmün ateşidir” başlıklı bir mesaj yayınlayarak, mağdurlarının yaralarının sarılması için halka çağrıda bulundu. Mesajda şu ifadeler yer aldı:
“Amed ve Mêrdîn arasında çıkan ateşin yayılması sonucunda en az 14 insanımız yaşamını yitirmiş, büyük ölçüde orman, ekili tarlalar yanmış ve sayısız hayvan telef olmuştur. Öncelikle yaşamını yitiren insanlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor ve halkımızın başı sağ olsun diyoruz.
Hem ateşin çıkış nedeni hem de çıktığı esnadaki müdahalesizlik durumu, siyasi erkin birinci dereceden sorumlu olduğunu gösteriyor. Kurdistan halkına ve doğasına karşı güdülen siyaset, sömürgecilik siyasetidir. Dolayısıyla doğamızın tahrip edilmesi ve insanlarımızın ölüme bilerek terk edilmesi, iradi ve idari bir anlayışın sonucudur. Bu nedenle sebep-sonuç ilişkilerinin sağlıklı bir temelde tahlil edilmesi zorunludur.
Olayın çıkış sebepleri ve sonuçları iyi araştırılmalı, sorumlular hakkında adli soruşturma açılmalı ve ortaya çıkan zararların devlet tarafından tazmin edilmesi talep edilmelidir.
Demokratik kamuoyunu genel olarak halkımızı ve özellikle Êzidî toplumunu ortaya çıkan yangın mağdurlarıyla dayanışma içinde olmaya ve yaraların sarılmasında yardımcı olmaya çağırıyoruz.