50 milyon göçmen ülkelerine 110 milyar dolar aktardı

Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu’nda çalışan 50 milyon kadar yabancı kökenlinin ülkelerine gönderdikleri paraların miktarı 110 milyar doları buluyor.

Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu’nda çalışan 50 milyon kadar yabancı kökenlinin ülkelerine gönderdikleri paraların miktarı 110 milyar doları buluyor. Tüm dünyadaki yurtdışı para havalelerinin dörtte birine denk gelen bu miktarın önemli bir kısmının sürdürülebilir kalkınma için kullanılabileceği tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Avrupa ülkelerinde çalışan yabancıların ülkelerine gönderdiği paraların miktarı 2014’de en az 109,4 milyarı buluyor. Yabancı göçmen çalışanların çoğu zaman havale dışında diğer yollarla da para gönderdikleri belirtilen raporda, gerçek miktarın çok daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Göçmenlerin ülkelerine aktardığı paraların 20,6 milyar doları Rusya Federasyonu’nda kazanılırken, ikinci sırada 17,1 milyar dolarla Büyük Britanya geliyordu. Almanya’dan 14 milyar dolar, Fransa’da 10,5 milyar dolar, İtalya’dna 10,4 ve İspanya’dan 9,6 milyar dolarlık edinim göçmenler tarafından ülkelerine aktarıldı.

Avrupa’daki göçmenlerin aktardığı paraların 36,5 milyar doları 19 Avrupa ülkesine giderken, geri kalan 72,9 milyar dolar ise Avrupa dışındaki üçüncü ülkelere aktarıldı. Yapılan havalelerin yüzde 40’ı kırsal bölgelere aktarılırken, tüm dünya ülkelerinin yaptığı kalkınma yardımlarından üç kat daha fazla bir katkı sunuyordu.

150 MİLYON KİŞİ FAYDALANIYOR

IFAD’ın araştırmalara dayandırdığı raporunda, Avrupa’dan gönderilen paraların dünya genelinde en az 150 milyon insana katkı sunduğu belirtildi. Buna göre, göçmenler kendi ülkelerindeki akrabalarının beslenme, barınma, ilaç, eğitim ve giyim gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Geri kalan yüzde 20’nin ise yatırımlar için kullanıldığı tahmin ediliyor.

Raporda, Avrupa ülkelerinden gönderilen paraların ‘sürdürülebilir kalkınma’ için kullanılabileceğinin altı çiziliyor. Havale edilen 80 milyar dolarlık miktarın bilinçli bir çalışma ile kalkınmaya hizmet edebileceğine vurgu yapıldı.