7 bin mültecinin biriktiği Kos adasında ‘kan dökülebilir’

Sadece bu yılın ilk 7 ayında 124 bin mültecinin geldiği Yunanistan, ani göçün getirdiği sorunlarla baş edemiyor.

Sadece bu yılın ilk 7 ayında 124 bin mültecinin geldiği Yunanistan, ani göçün getirdiği sorunlarla baş edemiyor. Türkiye’den her gün yüzlerce mültecinin serbestçe çıkış yaparak vardığı Kos adasında ise acil durum çağrıları yapılıyor.

Belediye Başkanı, Atina’ya gönderdiği bir mektupta, önlem alınmaması durumunda ‘kan dökülebileceği’ uyarısında bulundu.

30 bin nüfuslu Kos adasında 7 bin kadar mültecinin birikmesi nedeniyle bürokrasi çaresiz kalırken, belediye de acil yardım çağrısı yapıyor. Hükümete bir mektup gönderen Belediye Başkanı Yorgo Kyrirzis, müdahale edilmemesi durumunda adada ‘kan dökülebileceği’ uyarsında dahi bulundu.

Kos adasındaki 7 bini aşkın mültecilerin bazıları arasında yaşanan kavgalar nedeniyle polisin birçok defalar müdahalede bulunduğu bildiriliyor. Yine polis ile mülteciler arasında sık sık gerginlikler yaşandığı da edinilen bilgiler arasında.

Her gün Türkiye’den yola çıkan mülteciler neredeyse hiçbir zorlukla karşılaşmıyorlar ve şayet botları ya da tekneleri batmamışsa Kos adasına ulaşabiliyorlar. Mülteci sayısının her geçen gün artması nedeniyle de adada yığılma yaşanırken, yüzlercesinin sokaklarda yatmak zorunda kaldığı biliniyor.

Bu yılın başından beri ise Yunanistan’a toplamda 124 bin mülteci giriş yaptı ve büyük çoğunluğunun yine Türkiye üzeri geldikleri görülüyor. Mülteci sorunuyla baş edemeyen Yunanistan Hükümeti, geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği’ne (AB) yardım çağrısı yapmıştı.