İran’a göre ABD tüm diplomatik kanalları kapattı

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin İran dini lideri Ali Hamaney ile diğer üst düzey temsilcilere yönelik yaptırımlarla nihai şekilde diplomatik kanalları kapattı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “İran dini liderine ve diplomasi komutanına (Dışişleri Bakanı Cevad Zarif) yönelik yararsız yaptırımlarda bulunmak, diplomatik kanalın nihai olarak kapatılmasıdır” dedi.

Sözcü, “Umutsuz Trump yönetimi, barışı ve uluslararası güvenliği korumak için var olan uluslararası mekanizmaları yok ediyor” diye ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü İran’a yönelik yeni yaptırımlar içeren kararnameyi imzaladı. Yaptırımlar özellikle dini lider Hamaney’i hedefliyor.

ABD Başkanı, ilkin İran’ın 20 Haziran günü Hürmüz Boğazı yakınında bir Amerikan insansız hava aracının düşürmesine misilleme olarak geliştirildiğini söylerken, daha sonraki açıklamasına göre yeni yaptırımlar “her halükarda” uygulanacaktı.

BM Güvenlik Konseyi de Pazartesi günü oybirliği ile kabul edilen ortak bir deklarasyonda Körfez’deki gerilimlere son vermek için diyaloga ve tedbir almaya çağırdı.