Şam hükümeti Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini kesti

Suriye Dışişleri Bakanlığı, “karşılıklılık” ilkesine uygun olarak Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini kopardıklarını duyurdu.

Ukrayna, Suriye hükümetinin Rusya yanlısı cumhuriyetlerin bağımsızlığını kabul etmesi ardından haziran ayında Şam ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Suriye hükümeti de 20 Temmuz itibariyle Ukrayna ile ilişkilerini kestiklerini duyurdu.

Resmi haber ajansı Sana’ya göre Dışişleri Bakanlığı’nda bir kaynak “Suriye Arap Cumhuriyeti, Ukrayna hükümetinin kararına cevaben ve karşılıklılık ilkesine uygun olarak Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini kesmeye karar vermişti” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, 29 Haziran günü yaptığı açıklamada Şam ile diplomatik ilişkilerine son verdiklerini belirtmişti.

Şam hükümet 2014’ten bu yana tek taraflı cumhuriyet olarak kendilerini ilan eden Moskova destekli Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerinin bağımsılızğını tanımıştı.

Suriye hükümet daha önce 2018’de de Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımıştı.

Son karar ise Tahran’da 19 Temmuz’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan Suriye zirvesinden sonrasına denk geldi.