AB'de asgari ücret: Yunanistan'da düştü, tüm ülkelerde arttı

Avrupa Birliği ülkelerinin tümünde asgari ücret 2008 yılından bu yana artarken, Yunanistan'da asgari ücretler düştü.

Avrupa Birliği ülkelerinin tümünde asgari ücret 2008 yılından bu yana artarken, Yunanistan'da asgari ücretler düştü.

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat tarafından yayınlanan verilere göre, 2008-2015 arasında asgari ücrette en yüksek artış yüzde 95 ile Romanya'da yaşandı.

Bulgaristan'da yüzde 64, Slovakya'da yüzde 54 ve Lettonya'da yüzde 57'lik artış gerçekleşti. Ancak bu ülkelerde aylık ücret 400 Euro’nun altında bulunuyor.

Avrupa Birliği bünyesinde aylık ücretin en düşük olduğu ülke 184 Euro ile Bulgaristan.  Ters uçta, yani aylık ücretin en yüksek olduğu ülke 1923 Euro ile Lüksemburg.

Toplam 10 ülke aylık 500 Euro’nun altında asgari ücret veriyor.  Bunlar, Bulgaristan, Romanya, Lituanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Lettonya, Slovakya, Estonya, Hırvatistan ve Polonya.

Aylık asgari ücretin 1000 (bin) Euro üzerinde olduğu ülkeler ise şöyle sıralanıyor: Romanya, Fransa, İrlanda, Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg.

Avrupa Birliği'nin altı ülkesi asgari ücret uygulamıyor. Bunlar, Avusturya, Kıbrıs, Danimarka, İtalya, Finlandiya ve İsveç.

Yunanistan hariç tüm Avrupa Birliği ülkelerinde asgari ücretin arttığı bildiriliyor.  Ancak Yunanistan'a iktidara gelen sol koalisyon hükümeti Syriza, 580 Euro’ya düşen asgari ücreti yeniden 751 Euro'ya çıkarmak istiyor.

Euro Bölgesi'nin bazı ülkeleri buna karşı çıkıyor. Yunanistan'a borç veren ülkeler, asgari ücretin yüksek olduğunu düşünüyor.