AB’den insan kaçakçılarına karşı yeni misyon

Avrupa Birliği (AB), Akdeniz’deki mülteci akınını durdurmak için insan kaçakçılarıyla mücadeleyi etkinleştirme yolunda.

Avrupa Birliği (AB), Akdeniz’deki mülteci akınını durdurmak için insan kaçakçılarıyla mücadeleyi etkinleştirme yolunda. 14 ülkenin destek vereceği yeni bir misyon ile insan kaçakçılarına ait gemi ve teknelerin Libya sularında iken tespiti hedeflenirken, Libya’daki istikrarsızlık nedeniyle başarılı olup olmayacağı bilinmiyor.

Dün Lüksemburg’da duyurulan ve 14 ülkenin katılacağı AB misyonu kapsamında 5 savaş gemisi, 2 denizaltı, 3 gözetleme uçağı, 2 insansız hava aracı ile 3 helikopter mobilize edilecek. Misyonda görev alacak gemi ve uçakların önümüzdeki günlerde Akdeniz’e geçmesi planlanıyor.

İnsan kaçakçılarına karşı hayata geçirilen misyonun esas görevi, Libya açıklarındaki şebekelere ait gemi ve tekneleri yok etmek. Ancak, Libya karasularında operasyon yetkisinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından verilmesi gerekiyor. Bu nedenle de, misyona katılacak güvenlik güçlerinin gemi ve tekneleri batırma görevi şimdilik gerçekleştirilemeyecek.

BM’den benzeri bir tasarının çıkması için ise Libya’nın onayı gerekiyor. Ancak Libya’da süren kaos nedeniyle halen birbirine rakip iki hükümetli bir yapı bulunuyor. Her iki hükümet, BM gözetimindeki görüşmelerde aralarındaki sorunlara çözüm bulmaya çalışıyorlar.

AB Dışilişkiler ve Güvenlik Politikası’ndan sorumlu Yüksek Komiseri Federica Mogherini de, misyonun tanıtıldığı konferansta Libya’nın rolüne dikkat çekti. Mogherini, Libya’daki istikrarın sağlanmasına ilişkin olarak “bu, göçmen ve mülteci akınını daha iyi yönetmemiz için daha iyi şartların oluşmasına yardımcı olacaktır” yorumunu yaptı.

AB’nin insan kaçakçılarına karşı başlattığı deniz misyonunda yer alacak ülkeler ise şunlar: İtalya, Büyük Britanya, Almanya, Slovenya, Yunanistan, Fransa, Lüksemburg, İspanya, Belçika, Finlanda, Macaristan, Litvanya, Hollanda ve İsveç.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, bu yılın başından itibaren 100 bini aşkın mülteci Akdeniz üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine geldi. Mültecilerin tamamına yakını İtalya ve Yunanistan’a gelmişlerdi.