AB kaçak göçe karşı 15 yılda 13 milyar harcadı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin en önemli ‘sorunlarından’ biri olarak görülen kaçak göçü önlemeye dönük maliyetin 13 milyar Euro'yu aştığı bildiriliyor.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin en önemli ‘sorunlarından’ biri olarak görülen kaçak göçü önlemeye dönük maliyetin 13 milyar Euro'yu aştığı bildiriliyor.

Avrupa’nın önde gelen medya organlarına bağlı gazeteciler tarafından oluşturulan Migrants Files adlı veri tabanına göre, 15 yılda kaçak göçe karşı 13 milyar Euro harcandı. Kaçak göçü önlemeye yönelik AB ülkelerinin yaptığı bu harcamalar sadece kara ve deniz sınırlarına ilişkin önlemleri içerirken, hava alanlarındaki masraflar dahil edilmedi.

Araştırmaya göre, kaçak göçle mücadele için yapılan harcamalarda en büyük kalemi ise sınırdışılar oluşturdu. AB ülkeleri son 15 yılda göçmenlerin sınırdışı işlemleri için toplam 11,3 milyar Euro harcadı.

Sınırdışı edilen göçmenlerin sayısı ise 3,3 milyon olarak tespit edilirken, sınırdışı cezaevleri ve uçak biletleri gibi harcamalar dahil kişi başına maliyet ise 4 bin Euro olarak hesaplandı.

Kara ve deniz sınırlarının korunması için 955 milyon Euro harcanırken, high-tech araştırmaları için 230 milyon ve sınır korumasında kullanılacak materyaller için ise 226 milyonluk harcama yapıldı.

AB ülkelerinde 15 yılda sınır telleri için 77 milyon Euro, sınırdışı cezaevlerinin inşası veya diğer giderleri için ise 46 milyon Euro harcandı. Ayrıca, Avrupa’ya yönelik göçlerde ara durak olarak kullanılan Akdeniz ülkelerine ise 75 milyon Euro yardım yapıldı.

AB ülkelerine geçtiğimiz yıl içinde toplamda 626 bin civarında iltica başvurusu yapılmıştı. Bu rakamın 2015 sonuna kadar daha da fazla olması bekleniyor.