AB kendi ordusunu kurmak istiyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Ukrayna konusunda Rusya ile yaşanan gergin ilişkilere dikkat çekerek bir Avrupa ordusunun kurulması çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Ukrayna konusunda Rusya ile yaşanan gergin ilişkilere dikkat çekerek bir Avrupa ordusunun kurulması çağrısında bulundu.

Alman Welt am Sonntag gazetesine açıklamada bulunan Jean-Claude Juncker, "Böyle bir güç Avrupa Birliği'nin değerlerini savunmak için Avrupa Birliği sınırlarındaki yeni tehditlere karşı koymayı da sağlayacak" dedi.

Ukrayna krizi nedeniyle Batı ile Rusya arasındaki ilişkiler en gergin dönemlerinden birini yaşıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, "Avrupa ordusu hemen kullanmak için kurulmaz ama tüm Avrupalıların ortak bir ordusu, Avrupa Birliği'nin değerlerini savunmak sözkonusu olduğunda ciddi olduğumuzu Rusya'ya öğretecektir" diye ekledi.

28 Avrupa Birliği üyesinin ortak bir gücünün, askeri harcamaları da mantıklı hale getireceği ve bu ülkelerin askeri katılımını da teşvik edeceği belirtiliyor.

Juncker, "Böyle bir ordu ortak bir dış politik ve güvenlik oluşturmamıza da yardım edecek" derken, burada sözkonusu olanın NATO'nun rolünü azaltmak olmadığını söyledi.

Avrupa'nın imajının dramatik bir şekilde bozulduğuna dikkat çeken Juncker, "Dış politikada, öyle görünüyorki gerçekten ciddiye alınmıyoruz" diye konuştu.

Bu öneri Avrupa Birliği'ndeki tüm ülkeler tarafından hoş karşılanmıyor. Bunun başında İngiltere geliyor. Ancak şimdiden Almanya'dan da destek görmeye başladı.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, geçen ay yaptığı açıklamada belki kendi çocukları değil ama torunlarının, kendi ordusu olan bir Avrupa Birleşik Devletleri'ni göreceğini söyledi.

Almanya Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Roettgen de Avrupa Birliği ordusu fikrinin "zamanı gelen bir Avrupa vizyonu" olduğunu belirtti.

Alman gazete Welt am Sonntag'a göre NATO eski Genel Sekreteri Javier Solana, yeni bir Avrupa savunma stratejisine ilişkin bugün bir rapor Brüksel'e sunacak. Bu rapor Avrupa Birliği'nin sınırlarının ötesinde daha büyük bir askeri müdahale kapasitesi oluşturulmasını öneriyor.