AB Nobel’i hak ediyorsa, Lampedusalılar da hak eder

AB Nobel’i hak ediyorsa, Lampedusalılar da hak eder

Yüzlerce kaçak göçmenin hayatına mal olan ve hergün yüzlercesinin geçiş güzergahı olan İtalya’nın Lampedusa Adası’nın 2014 Nobel Barış Ödülü’ne aday olması için imza kampanyası başlatıldı. Kampanyanın öncüsü İtalyan gazeteci Fabrizio Gatti, her yıl binlerce göçmenin boğulmasına ortam hazırlayan Avrupa Birliği’ne 2012’de layık görülen Nobel ödülünün, feci dramda yaşamını yitirenler ve kurtulanlar adına Lampedusa kentine verilmesi gerektiği görüşünde.

Afrika kıtası ile İtalya arasındaki geçiş noktası olan Lampedusa Adası 3 Ekim’de yaşanan mülteci dramı ile tekrar dünya gündemine oturmuştu. Çoğunluğu Eritreli mültecilerden oluşan 500’ü aşkın  kişiyi taşıyan teknenin ada açıklarında batmasının ardından sadece 155 kişi sağ kurtarılabildi. Batan teknenin içinde kalan ve ya sular tarafından sürüklenen cesetleri kurtarma operasyonları ise devam ediyor. Teknenin battığı yerin derinliği nedeniyle de dalgıçlar ancak 6-7 dakikalık dalışlar yapabiliyorlar ve bu da cesetlerin tümüyle çıkarılması işleminin uzun sürmesine yol açıyor.

Şimdiye kadar en az 290 kişinin cesedine ulaşılırken, bazı cesetler olay yerinden kilometrelerce uzakta bulundu. Teknede bulunan mültecilerin gerçek sayısı ise tam bilinmiyor. Faciadan kurtulan Eritreli bir mültecinin anlatımlarına göre batan teknede 545 kişi bulunuyordu ve bu da ölü sayısının toplamda 390’ı bulabileceğini gösteriyor.

YÜZLERCE MÜLTECİ BOĞULMAKTAN SON ANDA KURTARILDI

Lampedusa Adası açıklarındaki dram henüz sıcaklığını korurken, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’dan gelen mültecilerin dramı ise bitmiyor. Sicilya açıklarında boğulmakla yüz  yüze kalan 400 kadar mültecinin Panama ve Danimarka bandrollu gemilerce kurtarıldığı bildiriliyor. Buna göre, Suriyeli ve Filistinli 263 mülteci Panama’dan gelen bir gemiye alınarak kurtarılırken, 141 Suriyeli mülteci de Danimarka bandrollu gemi çalışanları tarafından kurtarıldı.

Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece kurtarılan ültecilerin Sicilya’daki Pozzallo ve Catane limanlarına getirildiği de gelen bilgiler arasında.

‘LAMPEDUSA MAĞDURLARI NOBEL’E ADAY GÖSTERİLSİN’

Umuda yolculukları acı sonla biten Lampedusa dramı mağdurlarının Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesi de gündemde. İtalyan gazeteci Fabrizio Gatti tarafından başlatılan kampanyada mülteci dramında yaşamını yitirenler ve sağ kurtulanlar adına Lampedusa kentinin ödüle aday olması gerektiği ifade ediliyor.

İnisiyatifi başlatan Fabrizio Gatti, dramda yaşamını yitirenlerin ödülü alamayacağı dikkate alındığında, her yıl Lampedusa açıklarında bir çok mülteciyi kurtaran kent sakinlerinin bu ödüle layık olduğu görüşünde. Gatti, L’Espresse dergisinde yayınlanan yazısında, 2005 yılında Afrika’dan gelen mültecilerin arasına karışarak bir gemiye bindiğini ve Lampedusa açıklarında boğulmak üzereyken kurtarıldığını hatırlattı. Kendisini kurtaran kişinin yaşamda kalması için saatlerce uğraştığını ve bu kişinin cankurtaran olmadığına da dikkat çekti.

Akdeniz sularında yaşanan dramların tüm dünyaya dahi iyi gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Gatti, bu amaçla Lampedusa’nın Nobel Barış Ödülü’ne layık olduğunun altını çiziyor.

“AVRUPA BİRLİĞİ HAK EDİYORSA LAMPEDUSA DA HAK EDER”

Kanarya Adaları’ndan Türkiye açıklarına kadar 1988’den bu yana 19 bin 142 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydeden İtalyan gazeteci, bunun en az 6 bin 800 kadarının İtalya açıklarında olduğu bilgisini veriyor. Türkiye’den Kuzey Afrika’ya kadar onbinlerce mültecinin deniz yoluyla “iki tarafı karton olan pasaport” için yaşamını riske attığını söyleyen Gatti, Avrupa Birliği’nin insani bir geçiş koridoru oluşturmamasını eleştiriyor.

Fabrizio Gatti yazısında şöyle dedi: “Tüm bu yıllar boyunca Avrupa Birliği sınırlarını korumak için Frontex aracılığıyla yüz milyonlarca euro harcadı. Bu meselede üye ülkeler çabucak anlaştılar. Ancak, iş mülteciler ile ilgili convansiyonları işletmeye gelince denizlerdeki kaçaklara yardım ve göçmenlerle ilgili normlar tümüyle görmezden gelindi. Bunun hiç bir masraf edilmedi ve her devlet kendi haline bırakıldı.

Yine, Türkiye’den Libya’ya kadar kamplarda kalan Suriyeli, Eritreli, Somalili ve diğer ülkelerden on binlerce mültecinin geçişini sağlayacak bir insani koridor yapılmadı. Bu da mafyaların uluslararası şebeke acentaları olarak iş görmelerine yol açtı."

Fabrizio Gatti, AB’nin insani dramları görmezden gelen ve çoğu zaman ona sebebiyet veren tüm bu politikalarına rağmen geçtiğimiz yıl Nobel Barış Ödülü almasının kabul edilmez olduğuna değiniyor. Gatti yazısında, “denizde yüzen ceset fotoğraflarına baktığımda suskunluğu bozma kararı verdim ve  2014 Nobel Barış Ödülü’nün Lampedusa’da yaşamını yitiren ve sağ kurtulanlara verilmesi için L’Espresso dergisindeki kampanyayı başlattım” sözlerine de yer verdi.