ABD casusluğu itiraf etti, AB tepkili

ABD casusluğu itiraf etti, AB tepkili

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, müttefiklerinin elçiliklerini dinlemesiyle ilgili iddiaları doğrulayarak, “Bu faaliyetler uluslararası ilişkilerde anormal değildir” dedi. Avrupa Birliği açıklama isterken, Fransız vekiller ABD ile serbest ticaret anlaşmasını askıya alınmasını istiyor.

İngiliz Guardian gazetesinin bugün eski CIA ajanı Edward Snowden'ın sızdırdığı iddia edilen, ABD’nin müttefiklerinin büyükelçiliklerini gizlice dinlediği bilgilerinin yer aldığı yeni belgeler yayınladı.

Belgelerde, aralarında Fransa, İtalya, Yunanistan ve Türkiye’nin de bulunduğu en az 38 ülkenin elçiliklerinin dinlendiği bilgileri yer alırken, dinlenen yerlerden ise ‘hedef’ olarak tanımlanıyor.

Avrupa Birliği (AB) yetkilileri söz konusu belgelerdeki iddiaların, ABD'yle yapılması gündemde olan dev ticaret anlaşmasını tehlikeye atacağını söyledi.

AB Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton ise, konuyla ilgili endişelerini Bruney'de bir toplantıda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'e iletti.

Kerry, Alman Der Spiegel dergisi ve İngiliz Guardian gazetesinde yer alan iddiaların doğruluğu konusunda bilgisi olmadığını öne sürdü.

Kerry, "Dünyada her ülke, ulusal güvenlik konusundaki uluslararası ilişkilerinde, kendi güvenliğini sağlamak için pek çok farklı çalışma yapar. Bu hiçbir ülke için garip değildir. Ancak bu konuyla ilgili tüm bilgileri alana kadar daha fazla bir yorum yapmak istemiyorum" dedi.

SNOWDEN’A SIĞINMA HAKKI VERİLMELİ

Bu arada, Almanya ve Fransa'da Yeşiller, hükümetlerine çağrıda bulunarak, hala Moskova’da bir havaalanında olduğuna inanılan eski CİA ajansı Edward Snowden'a sığınma olanağı sağlanmasını istediler.

Alman Yeşiller Partisi lideri Juergen Trittin, “Snowden gibi birisi korunmalı. Avrupa'da sığınmasına olanak sağlanmalı. Çünkü Avrupa vatandaşlarını ve şirketlerini hedef alan büyük bir saldırıyı ortaya çıkardı” dedi.

İngiliz The Guardian’a göre aralarında Fransa, İtalya ve Yunanistan’ın da bulunduğu 38 “hedef” NSA tarafından izlendi.

ABD İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI DURDURULMALI

Dinlemeyenin Avrupa kurumlarını da kapsayan boyutları, Fransa’da sert tepkilere konu oldu. Hem sağda hem de solda tepkiler dile getirildi. Vekiller ABD ile serbest ticaret anlaşmasını askıya alınmasını isterken, sosyalist hükümet daha ölçülü bir dil kullanmayı tercih etti.  

Çevreci Avrupa parlamenteri Daniel Cohn-Bendit, Avrupa Birliği’nin ABD ile görüşülmekte olan serbest ticaret anlaşması dahil “tüm anlaşmalarına tepki göstermek gerektiğini” söyledi. Bendit, bu şekilde ABD’nin kişisel bilgilerin korunmasına ilişkin anlaşmayı görüşmeye zorlanmasını istiyor.

MoDem partisi başkanı François Bayrou, ticari görüşmelerin kesilmesini isterken, partisinin başkan yardımcısı Marielle de Sarnez daha önceki bir açıklamasında bir Avrupa soruşturması başlatılmasını ve ABD’ye karşı yaptırımların öngörülmesini istedi.

AB ve Almanya’nın ardından Pazar günü, Fransa’nın Washington Büyükelçiliği Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama istedi. Fransa Dışişleri Bakanlığı, doğrulanması halinde dinleme suçlamalarının “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Christiane Taubira, “tarif edilemez düşmanca bir eylem” derken, Dijital Ekonomi Bakanı Fleur Pellerin olayın önemini azaltarak, “tarihte ilk kez böyle bir şey olmuyor” dedi.

Muhalefetteki sağcı parti UMP de ölçülü bir dil kullanmayı tercih etti. UMP’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki savunma komisyonu başkanı Arnaud Danjean, bu dinlemen programında “tamamen mantıksız bir şey görmediğini” söylerken, “minimal bir soruşturma çalışması” istedi.

Fransız UMP partisinden Avrupa Komisyonu'nun İç Pazar ve Hizmetler Komiseri Michael Barnier Amerikalılardan “açık ve samimi açıklama” istedi.