ABD’den ‘isyancı'lara askeri destek

ABD’den ‘isyancı'lara askeri destek

ABD Suriye’de Başar El Esad rejiminin bir çok kez kimyasal silah kullandığı yönündeki açıklaması ardından, rejime karşı savaşan silahlı gruplara “doğrudan askeri destek” vereceğini bildirdi. 

Washington Perşembe günü yaptığı açıklamada ilk kez, Suriye rejimini bir çok kez kimyasal silaha başvurmakla suçladı. Rejimin “isyancılara” karşı “düşük düzeyde” sarin gazı kullanarak, 100 ila 150 kişinin ölümüne yol açtığı iddia edildi. Ancak ABD’nin bu iddiaları Esad rejimi ve Moskova’yı ikna etmedi. 

Bunun üzerine ABD Başkanı Barack Obama’nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Ben Rhodes, “Başkan sivil muhalefete öldürücü olmayan yardımın kapsamını arttırdı ve yardımlarımızın arttırılmasına onay verdi” dedi. 

Dosyaya yakın bir kaynağın, Washington’un “isyancılara” silah göndereceğini söylediği ifade ediliyor.  Suriye muhalefetinin ABD’deki bürosundan yapılan yazılı açıklamada,  “doğrudan askeri destek içeren Amerikan yardımlarının arttırılması” selamlandı. 

Fransa ise, Rusya ve Çin’in Esad’a desteği nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’nin uçuşa yasak bölge kurulmasına onay verme olasılığının az olduğunu açıkladı. 

SANA haber ajansına göre Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, ABD’nin kimyasal silahlara ilişkin açıklamasına “yalan” dedi ve “üretilmiş bilgilere dayandığını” belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı siyasi danışmanı Yuri Uchakov, ABD’nin kimyasal silah suçlamalarını reddederken, yardım kararının ise barış çabalarını zorlaştıracağı tepkisinde bulundu. Washington ve Moskova, Cenevre’de uluslararası bir toplantı düzenlemeye çalışıyor. 

Bu arada NATO ve Avrupa Birliği, kimyasal silahların doğruluğunu araştırmak için Suriye’ye bir BM misyonunun gönderilmesinin aciliyeti üzerindeki ısrarını yineledi.