ABD füze kalkanı yapımına Romanya’dan başlıyor

ABD füze kalkanı yapımına Romanya’dan başlıyor

Daha önce Polonya ve Çek Cumhuriyetine kurulması düşünülen ve uluslararası tartışmaya yol açan füze savunma sisteminin kuruluşuna Romanya’dan başlanıyor.

ABD ve NATO 28 Ekim'de Avrupa füze savunma sisteminin bir parçası olan Romanya üssündeki çalışmalara başlıyor. ABD’nin Bükreş Büyükelçiliği, füze savunma sisteminin Romanya’nın güneyinde yer alan Deveselu üssüne kurulacağını bildirdi.

ABD ile Romanya arasında 23 Aralık 2011 yılında füze savunma sistemi konusunda bir anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmaya göre, eski üs üzerine çok amaçlı AEGIS Amerikan balistik füze sistemi kurulacak.

Avrupa füze savunma sisteminin Polonya, Türkiye, Romanya ve İspanya’da kurulması planlanıyor. Türkiye’de bu plan çerçevesinde Kuzey Kürdistan’a iki radaristasyonu kurulması planlanıyor

Amerika’nın Bükreş Büyükelçiliği’nin verdiği bilgiye göre orta ve kısa menzilli füze savunma sisteminin maliyeti 134 milyon dolar olacak. Haberi İnterfaks ajansı duyurdu.

Bu konuda bir basın toplantısı düzenleyen Pentagon Basın Müşaviri George Little, füze savunma sisteminin bir halkası olarak Romanya’da kurulacak istasyona ilişkin planı doğruladı ve sistemin 2015 yılında devreye gireceğini söyledi.

Pentagon Basın Müşaviri ayrıca, ABD Savunma Bakan Yardımcısı James Miller’in Romanya’ya geleceğini bildirdi. Törene birçok NATO üyesi ülkeden üst düzey temsilcilerin de katılması bekleniyor.

Rusya ABD ve NATO ilişkilerinde sorumlu bir konu olan füze savunma sistemleri soğuk savaş sürecinin çözülmeyen bir sorunu olarak 1960’ların ikinci yarısından beri gündemde.  Sadece stratejik silahların indirimi konusunda değil diğer uluslararası ilişkileri de etkiliyor.

Washington sistemin İran ve Kuzey Kore gibi üçüncü devletlerden gelecek tehditlere karşı kurulduğunu iddia ediyor. Moskova ise sistemin kendisine karşı kurulduğunu ve bunun hayata geçmesi halinde Kaliningrat ve Blarusya’ya stratejik füzelerin yerleştirileceği tehdidinde bulunuyor.

Savunma uzmanları Avrupa’da asker sayısını azaltmaya başlayan Washington, NATO müttefiklerini füze savunma sistemi aracılığıyla bir arada tutarak, Avrupa’da hâkimiyetini devam ettirmek istiyor.