ABD hükümeti iş durdurdu

ABD hükümeti iş durdurdu

ABD Kongresi yeni mali bütçe yılı ile ilgili uzlaşma sağlayamadığı için Beyaz Saray, Amerikan federal ajanslarının faaliyetlerini durdurması emrini verdi. Hükümet resmi olarak kapandı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın istediği yeni sağlık reformu görüşmelerinde, Cumhuriyetçiler reformun ertelenmesi şartını öne sürünce sonuç alınamadı.  ABD Hükümeti’nin 1996’dan sonra ilk kez resmi olarak kapanmasına yol açtı.

Demokratların çoğunlukta olduğu Senato ile Cumhuriyetçilerin elinde olan Temsilciler Meclisi arasında yoğun görüşmelerin ardından 2014  yılı bütçe görüşmelerine başlamadan önce hiç bir mali yasa tasarısı kabul edilemedi.

Hükümetin kapanmasının önüne geçmek için Kongre'deki Cumhuriyetçiler, Obama yönetiminin 6 haftalık kısa vadeli bütçe çıkarma önerisine, sağlık reformunun durdurulması veya ertelenmesi şartına bağlamak istedi. Obama bunu kabul etmeyince ABD'nin 17 yıl aradan sonra ilk kez resmi olarak kapanmasına neden oldu.

Beyaz Saray Mali Bürosu OMB sorumlusu Sylvia Burwell, tüm yetkili kurumlara “mali yetersizlik durumunda planlı kapanmayı gerçekleştirme” talimatını verdi.

Obama, Pazartesi günü son bir uyarıda bulunarak federal devletin kapanmasının "gerçek yaşamdaki insanlar için anında çok reel ekonomik sonuçları olacağını" söyledi.

Yerel saatle gece yarısından önce, blokajın önlenemez hale gelmesi anlaşılınca Obama askerlerin maaşlarının ödenmesini güvenceye alan acil bir yasayı onayladı.

Çoğunluğu federal ajanslar ve kamu servislerinde olmak üzere yüzbinlerce memur bu tedbirden etkileniyor, diğer bir ifadeyle 800 bin kamu çalışanı zorunlu izine gönderilecek. Bununla birlikte Savunma Bakanlığının 40 bin sivil çalışanı da evine gönderilecek. Federal kamu kurumlarının birçoğu, parklar, müzeler de kapalı kalırken onbinlerce havaalanı çalışanı, gardiyanlar, sınır kontrol görevlileri ücret almadan çalışmaya devam edecek.

Obama Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada bu blokaja neden olan milletvekillerini "aşırılıkçı" olarak tanımladı. Blokajın nedeni ise sağlık sistemindeki reformun adı olan "Obamacare".

Cumhuriyetçiler, 2010'da onaylanan bu yasanın bir yıl ertelenmesini istiyor.  Sağlık sigortasından yoksun milyonlarca Amerikalı bugünden itibaren, 1 Ocak 2014'te sağlık yardımlarından yararlanmak için başvuruda bulunabilecek. Tüm Amerikalıların bu tarihten itibaren sağlık güvencesine sahip olması gerekiyor, aksi taktirde vergi cezalarıyla karşılaşacaklar. Cumhuriyetçiler bu mecburiyeti federal devletin bir suistimali olarak görüyor. Uygulamanın kaldırılması için de onlarca kez oylamada bulundular ancak bir sonuç alamadılar.  ABD Başkanı Barack Obama, "Obamacare"ın 1 Ekim'de uygulamaya geçtiğini doğruladı.

Sözkonusu blokaja çözüm bulunması bile bir ilk aşama olarak değerlendirilecek.  En geç 17 Ekim'de ABD'nin borç almaya devam edebilmesi için Barack Obama'nın Kongre tarafından 16,7 trilyon dolar olan Amerikan borç limitinin yükseltilmesine ihtiyacı olacak. Cumhuriyetçiler bir anlaşmaya varabilmek için Obama'nın bu yıl sağlık reformundan vazgeçmesini istiyor. Borç tavanı yükseltilmezse, ABD ödemelerde sıkıntı yaşayacak. Bunun da tüm dünya üzerinde yankıları olacak.

ABD'de federal hükümetin hizmetleri 1995-96 döneminde de 21 gün boyunca askıya alınmıştı. O zaman Cumhuriyetçiler Demokrat Partili Başkan Bill Clinton'dan kendi denk bütçe tekliflerini kabul etmesini talep etmişti. Haftalar süren müzakerelerden sonra, bu teklife yakın bir bütçe üzerinde uzlaşma sağlandı ve kamu hizmetleri tesis edildi.