ABD ile Küba arasında diyalog sürüyor

ABD ile Küba arasında yarım yüzyıldır devam eden gerilim ve çatışmanın son erdirilmesi amacıyla başlatılan müzakerelerde ikinci tura geçildi.

ABD ile Küba arasında yarım yüzyıldır devam eden gerilim ve çatışmanın son erdirilmesi amacıyla başlatılan müzakerelerde ikinci tura geçildi.

Her iki ülke arasındaki görüşmeler, bugün tüm gün boyunca devam edecek. Taraflar bu kez ABD Dışişleri Bakanlığı'nda buluşuyor.

Ocak ayı sonunda Havana'da ilk resmi görüşmeler yapılmıştı. Daha önce, 17 Aralık'ta ABD Başkanı Barack Obama ve Kübalı mevkidaşı Raul Castro, iki ülke arasındaki buzların eriyeceğini açıklamıştı.

Bugünkü toplantıda ABD'nin Latin Amerika ile ilgilenen bakan yardımcısı Roberta Jacobson ile Küba Dışişleri Bakanlığı'nda ABD'den sorumlu yönetici Josefina Vidal karşı karşıya gelecek. 

Bu toplantı ile her iki ülkenin başkentlerinde büyükelçiliklerin açılması amaçlanıyor. Büyükelçiliklerin bahar aylarında açılabileceği belirtiliyor.

Küba ile ABD, 1961 yılından bu yana diplomatik ilişki kurmuyorlar.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, 10-11 Nisan'da Panama'da yapılacak olan Amerika ülkeleri zirvesi öncesi tüm sorunların çözülmesinin Obama ve Castro ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi memnun edeceğini söyledi.

Altı hafta sonra yapılacak bu uluslararası toplantıya Obama ile Castro'nun da katılması bekleniyor.

Karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılması öngörülse de, ilişkilerde tam bir normalleşmenin zaman alacağı belirtiliyor. 50 yılı aşkın bir süredir iki ülke arasında derin bir çatışma var. ABD, 1962 yılından beridir bu komünist adaya ticari ve mali ambargo uyguluyor.

Küba bu ambargonun kaldırılmasını talep ediyor. ABD başkanı Obama ambargonun kaldırılmasından yana görünüyor. Obama, cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Kongre'den konu üzerine çalışmasını istedi.

Hem demokrat hem de cumhuriyetçiler arasında ambargonun sona erdirilmesini isteyenler olmakla birlikte, buna karşı çıkanlar da var.

Amerikan yönetimi son haftalarda, Kübalı özel şirketler ve telekomünikasyon sektörü üzerindeki kısıtlamaların bazılarını hafifletti ancak ambargonun esası duruyor.