ABD-İsrail ilişkileri geriliyor: Netanyahu istenmeyen konuk!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Amerikan Senatosu'nda yaptığı konuşmada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun İran'ın nükleer programı konusundaki tutumunu eleştirdi ve Netanyahu'nun bu konudaki eleştirileri "doğru değil" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Amerikan Senatosu'nda yaptığı konuşmada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun İran'ın nükleer programı konusundaki tutumunu eleştirdi ve Netanyahu'nun bu konudaki eleştirileri "doğru değil" dedi.

Netanyahu, ABD'yi, İran'ın nükleer silah edinmesine engel olmaktan "umudunu kesmek" ile suçlamış ve ABD ve diğer 5+1 ülkeleri, İran'ın bir kaç yıl içinde birçok nükleer silahta kullanılabilecek maddeleri üretebilecek kapasiteye ulaşacağını kabullendiklerini, söylemiş

Bu hafta başında Britanya'da yayınlanan Guardian gazetesinin haberine göre, Netanyahu'nun 2012 yılında İran hakkındaki iddiaları, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad'ın istihbaratı ile de çelişiyordu. 

Netanyahu, 2012'de New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda elinde üzerine bomba çizili bir kartonla kürsüye çıkıp, "İran'ın bir yıl içinde nükleer silahlar üretebileceğini ve bunun durdurulması için eyleme geçilmesi gerektiğini" iddia etmişti.

Guardian gazetesinin sızdırılan yüzlerce dosya ve istihbarat notlarına dayandırdığı haberine göre Mossad, Netanyahu'nun konuşmasından birkaç hafta sonra Güney Afrika'yla paylaştığı gizli notta İran'ın "silah üretecek nükleer etkinlik içinde olmadığını" bildiriyor.

Netanyahu önümüzdeki hafta Cumhuriyetçilerin, Demokratlara ve Beyaz Saray'a danışmadan yaptıkları bir çağrıyla ABD'ye giderek Kongre'de bir konuşma yapmayı planlıyor.

İsrail'deki seçimlerden sadece iki hafta öncesine denk gelen bu ziyaret, Beyaz Saray tarafından hoş karşılanmıyor.

Washington yönetimi, Netanyahu'nun, İran ile yaptıkları nükleer görüşmelere itirazlarını dile geçirmek için Kongre kürsüsünü kullanacak olmasından da hiç hoşnut değil.

Başkan Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Netanyahu'nun ziyaretinin "ikili ilişkilerin özünü zedeleyici" bir nitelik taşıdığını söylemişti.

Başkan Obama'nın gelecek haftaki ziyareti sırasında Obama ile görüşmesi beklenmiyor. Buna gerekçe olarak da seçimi yaklaşan ülkelerin hükümet başkanlarıyla görüşmeme geleneği gösteriliyor.

Netanyahu Mart ayı ortasındaki İsrail seçimlerinde İşçi Partisi lideri Yitzak Herzog ile başa-baş bir mücadele yürütecek.