ABD’nin petrol üretimi daha da artacak

Petrol fiyatları geçtiğimiz yılın Haziran ayından bu yana ortalama yüzde 50 azalırken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) aynı dönemde dünyanın en büyük petrol üreticisi ülke oldu.

Petrol fiyatları geçtiğimiz yılın Haziran ayından bu yana ortalama yüzde 50 azalırken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) aynı dönemde dünyanın en büyük petrol üreticisi ülke oldu. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan aylık rapora göre, ABD’nin bu yılki petrol üretimi öngörülenden daha yüksek olacak.

IEA’nın raporuna göre, ABD’nin günlük petrol üretimi yıl sonuna kadar artarak günlük 12 milyon 560 bin varile kadar çıkacak. Bu da, günlük üretimin 750 bin varil daha artacağını gösteriyor. ABD’de sadece  Kuzey Dakota eyaletindeki Bakken havzasındaki kaya petrolü üretiminin günlük 200 bin varil artış göstereceği bildiriliyor.

ABD’den sonra en çok petrol üreten ülke günlük 10,8 milyon varille Rusya olacakken, Suudi Arabistan’ın üretiminin de günlük 10 milyon varil civarında olacağı tahmin ediliyor. Ancak IEA, Suudi Arabistan’ın üretimine ilişkin kesin bir rakam vermedi.

Tüm dünyadaki petrol üretiminin ise halen günlük 94 milyon varil iken, bu yıl içinde artması bekleniyor. Günlük petrol talebi ise 93,5 milyon varile yükselecek.

Petrol piyasasında fiyatların son 9 aydır ciddi düşüş göstermesine rağmen ABD’deki artış dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yazdan bu yana yapılan yorumlarda, ABD’de ağırlık verilen kaya petrolü üretiminin klasik petrole oranla pahalı olması nedeniyle düşüşe geçeceği tahmin ediliyordu.

Ortadoğu, Afrika ve bazı Latin Amerika ülkelerinin üyesi olduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), beklenenin aksine Kasım ayında aldığı bir kararla petrol üretimini sınırlandırmayacağını duyurmuştu