ABD, Rus hackerin peşinde: Başına 3 milyon dolar ödül konuldu

Amerika Birleşik Devletleri, siber-kriminal olarak tanımladığı Rus bir hackerin yakalanmasını sağlayanlara 3 milyon dolar verileceğini duyurdu.

Evgeni Mihailoviç Bogaçev isimli hackerin kod isimlerini de basına veren ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus hackerin bir milyonu aşkın bilgisayara casus yazılım yerleştiren bir şebekenin yöneticisi olduğunu belirtiyor.

"Zeus" ya da daha gelişmiş versiyonu olan "GameOver Zeus" isimli programların kullanıcılarının, banka bilgilerini çaldığı ve ilgili bankalardaki tüm paraları çektiği kaydediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre Amerikalı bireyler veya şirketlere ait 100 milyon doları aşkın para çalındı.

Bakanlık, 31 yaşındaki Bogaçev'i "belki de dünyanın en önemli siber-suçlusu" tanımlıyor.

FBI'ın siber suçlarla ilgilenen bölümüne göre "GameOver Zeus" virüsünün bulaştığı Florida'daki bir bankadan 2012 yılında 7 milyon dolar çekildi.

Amerikan yetkililere göre Bogaçev Rusya'da yaşıyor. FBI'ın Bogaçev'e ilişkin bilgileri Rus istihbarat servisi FSB'ye gönderdiği bildirildi.

FBI'a göre casus yazılımın orijinal versiyonu olan "Zeus" 2007 yılında ortaya çıktı. Casus yazılıma ilişkin FBI soruşturmasına, aralarında Avustralya, Hollanda, İngiltere, Fransa, İtalya, İsviçre ve Japonya'nın da olduğu  on dolayında ülke de katıldı.