ABD ve NATO'dan Türkiye'ye 'füze' uyarısı

ABD ve NATO'dan Türkiye'ye 'füze' uyarısı

ABD ve NATO, daha önce yaptıkları uyarıyı yenileyerek Türkiye'den füze savunma sistemiyle ilgili kararını gözden geçirmesini istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, bu konudaki endişelerini Türk yetkililere ilettiklerini belirterek "Türk hükümetine, NATO sistemleriyle veya kolektif savunma kabiliyetleriyle birlikte çalışmayacak bir füze savunma sistemi için ABD'nin yaptırım uyguladığı bir şirketle sözleşme görüşmelerine ilişkin ciddi kaygılarımızı ilettik" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ayrıca John Kerry'nin de, BM Genel Kurul toplantısı sırasında Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşerek ülkesinin bu konudaki kaygılarını ilettiğini söyledi. ABD'li yetkili bu konudaki temasların süreceğini ifade etti. 

ABD’den sonra bir açıklama da NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'den geldi. Rasmussen, Ankara'dan diğer müttefikleriyle uyumlu bir sistem seçmesini beklediklerini söyledi.

Rasmussen, "Bizim için önemli olan her ülkenin diğer ülkelerle aynı sistemler içinde faaliyet gösterebilmesidir. Umarım Türkiye de buna uyar" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası tepkilere verdiği yanıtta "NATO'ya uygun düşmüyor" demenin uygun olmadığını ve teknisyenlerin çalışmalarının sürdüğünü belirterek, NATO ile sözleşmelerinde "organizasyon dışında silah alamazsınız" diye bir madde olmadığını söyledi.

Türk Başbakanı Erdoğan başkanlığında 26 Eylül günü toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda,  “Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi” ihalesi Çin’in CPMIEC firmasına verilmişti.

4 milyar dolara mal olması öngörülen Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi ihalesinde ABD, Patriot; Rusya S-300 VM; Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam Samp-T ve Çin HQ-9 sistemleriyle yarışıyordu. Ancak Çin geçtiğimiz günlerde teklifini yenileyerek 3 milyar doların altında teklif verdi ve “ortak üretim" önermişti. Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında ihale Çin’e verilirken, “ortak üretim” yapılacak şekilde sözleşme görüşmelerine başlanması kararı alınmıştı.

Pentagon sözcüsü 28 Eylül günü yaptığı açıklamada "Türk hükümetine, ABD tarafından yaptırım uygulanan bir şirket ile NATO sistemleri uyumlu olmayan bir füze savunma için yaptığı müzakereler konusunda ciddi endişelerimizi ilettik" demişti.