Afrika fili yok olma tehdidi altında

Avcıların hedefindeki Afrika fillerinin önlem alınmaması halinde tümüyle yok olmasından endişe ediliyor.

Avcıların hedefindeki Afrika fillerinin önlem alınmaması halinde tümüyle yok olmasından endişe ediliyor.

Özellikle fildişi tacirlerinin katlettiği Afrika fillerinin sayısı her geçen yıl on binlerce azalıyor. Uzmanlar, acil tedbirler alınmaması halinde doğal ortamda yaşayan Afrika filinin 10 ila 20 yıl içerisinde yok olabileceğini uyarısında bulunuyor.

Fildişi tacirlerinin sürekli saldırılarına maruz kalan Afrika filinin korunması amacıyla, yirmi dolayında sivil toplum örgütü ve bir o kadar hükümet temsilcileri Güney Afrika ülkesi Botsvana'da bir araya geldi.

Fillerin son sayımına ilişkin sonuçları sunan araştırmacı Dün Iv, "Beş yıl sonra, bu harika hayvanı kurtarmak için belki de çok geç olacak" dedi.

Afrika filinin yok olma tehdidi altında olduğunu söyleyen Iv, "Eğer eğilim tersine dönmezse bu tür hayatımızdan yok olup gitme tehlikesi altında. 10 ila 20 yıl içinde" diye ekledi.

YILDA 20 İLA 30 BİN FİL KATLEDİLİYOR

Konferansta açıklanan rakamlara göre, Afrika Kıtası gibi büyük bir alanda fillerin sayımına ilişkin kesin bir sayı vermek mümkün olmasa da, 2013 yılında yabani haliyle 470 bin fil kalmıştı. 2006 yılında 550 bin fil vardı ve bu yılda ortalama 10 binlik bir azalmaya tekabül ediyor.

Mevcut durumda yılda 25 ila 30 bin fil katlediliyor ve ölüm oranları, artık doğum oranını geçmiş durumda.

Fillerin sayısındaki azalmanın özellikle Doğu Afrika, Kenya ve Tanzanya'da daha hissedilir olduğu bildiriliyor.

Yabani hayvan ticaretine karşı mücadele eden TRAFFIC adlı derneğin çıkardığı "fildişi yolları" haritasına göre, kaçak fildişi trafiğinin büyük bölümü Tanzanya ve Kenya havayolları veya limanları üzerinden yapılıyor. Beyaz altın olarak da ifade edilen fildişi, genellikle Malezya, Vietnam, Filipinler veya Hong-Kong'dan geçerek, nihai durakları olan Çin ve Taylan'a götürülüyor.

Öldürülen fillerin savunma araçları olan dişleri, taşındıkları son duraklarında Asya zenginlerinin yoğun ilgisini çeken mücevher, sanat eseri veya heykellere dönüştürülüyor.

TRAFFIC derneğinin temsilcisi Tom Milliken'e göre, 250 bin bilezik yapmak için, 11 ton fil dişi gerekiyor. Bu da 110 filin katledilmesi anlamına geliyor.