AİHM’den ‘ömür boyu hapis' yasasına mahkumiyet

AİHM’den ‘ömür boyu hapis' yasasına mahkumiyet

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İngiltere’yi ömür boyu hapse ilişkin yasamasından dolayı mahkum etti. Strasbourg’daki mahkeme ömür boyu mahkumiyetin, belli bir dönemin ardından (25 yıl) yeniden gözden geçirilebilir olması gerektiğine hükmetti.

Ömür boyu hapis cezasına çarptırılan üç İngiliz mahkumun başvurusu karara bağlandı. Mahkumlar, "cezalarının anlaşılmaz karakterinin insanlık dışı bir muamele" olduğu iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu.

AİHM’de 17 yargıçtan oluşan en yüksek organ Büyük Daire’nin verdiği nihai kararda, İngiliz mahkumlar haklı bulundu.

Yargıçlar, bir ömür boyu hapis cezasının, “işkence ve insanlı dışı yada onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulmayı” yasaklayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)’in 3. Maddesi ile uyuşması için “bir serbest bırakılma olasılığı ve dosyasının yeniden incelenmesi olasılığının olması gerektiği”ne hükmetti.

İngiliz yasaları ise 2003’de yeniden düzenlendi ve bu tarihten beri ömür boyu hapse mahkum edilen tutuklular artık 25 yıldan sonra otomatik olarak, siyasi iktidarın bir kararı ile serbest bırakılmaya kadar gidebilecek yeniden inceleme hakkında yararlanamıyorlar.

İngiliz hükümeti yasadaki değişikliği yapmalarının nedeninin, böyle bir kararın yürütmenin elinden çıkarılması olduğu yönünde savunma yaptı. AİHM ise yasayı tümüyle ortadan kaldırmak yerine “25 yıldan sonra dosya adli bir çerçevede yeniden incelenebilecek şekilde” düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

Mahkeme, verilen bu kararın kendilerine başvuran tutukluların “derhal serbest bırakılmaları” yönünde bir perspektif olarak da yorumlanmaması gerektiğini belirtti.