Airsoft savaş oyunu çocukları tehdit ediyor

Fransa’da Cumartesi günü yaşanan bir patlamada 3 çocuğun yaşamını yitirmesi ardından ‘Airsoft’ adı verilen bir savaş oyununun yol açabileceği büyük tehlikeler yeniden gündemde.

Fransa’da Cumartesi günü yaşanan bir patlamada 3 çocuğun yaşamını yitirmesi ardından ‘Airsoft’ adı verilen bir savaş oyununun yol açabileceği büyük tehlikeler yeniden gündemde. Japonya’da ortaya çıkan ve Paintball’a yakın Airsoft oyununun gençler ve çocuklar için oluşturduğu tehlikeyi gözler önüne seriyor.

Haute-Loire departmanında Cumartesi günü yaşanan olayda 3 çocuğun Airsoft oyunu öncesinde sis bombası yapmaya çalışırken meydana gelen patlama sonucu öldükleri ortaya çıkmıştı. Bu ölümler, paintball ile beraber çocukların savaş sahnelerini gerçekleştirmeye imkan tanıyan bu oyunu ve zararlarını yeniden gündeme taşıdı.

Çocukların ölümü sonrasında açıklama yapan savcı Yves Dubuy, “bu patlama, sorumsuz insanlar tarafından önerilen bu saçma oyunun sonucudur” yorumunu yaptı. Dubuy, oyunun kendisinden ziyade ‘oyunu zevkli kılmak için patlayıcıların bizzat hazırlanmasını’ öngören uygulamanın tehlikeli olduğunun altını çizdi.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Japonya’da ortaya çıkan Airsoft oyunu, patlayıcıların yasak olması nedeniyle plastik bilyelerle oynanacak şekilde tasarlandı. Oyun, 1980’li yıllardan itibaren Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde de yaygınlaşmaya başladı ve sadece Fransa’da 25 bini aşkın kişi tarafından oynandığı biliniyor.

Savaş oyununu tehlikeli kılan ise, hem plastik silahlarının hem de duman çıkarmaya yarayan malzemelerin rahatlıkla satın alınabilmesi. İnternet üzerinden de yapılan satışlar nedeniyle çocukların dahi ilgisini çekmesi tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.

Ergen yaştaki çocukların ilgi gösterdiği birçok forumda duman çıkaran patlayıcı malzemelerin nasıl yapılacağına dair mesajları da Haute-Loire’daki ölümlerin benzerlerinin tekrarlanmasına yol açacak.