AKPM Suriye’de 'ateşkes' ve 'laik bir rejim' istiyor

AKPM Suriye’de 'ateşkes' ve 'laik bir rejim' istiyor

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) tarafından hazırlanan Suriye raporu  acil gündem bağlamında ele alınarak Genel Kurul’da tartışılıyor.  AKP Suriye raportörünün hazırladığı raporda, rejimin yıkılması değil, değiştirilmesi üzerine yoğunlaşma çağrısı yapıldı.

Tartışmaların startını veren AKPM yeni Suriye raportörü  İsveçli Björn Sydow iç savaşın daha da içinden çıkılmaz hale gelmemesi ve Rusya-Rusya öncülüğünde başlatılan Suriye'nin kimyasal silahlardan arındırılabilmesi için rejim ve muhalifler arasında acilen bir ateşkese ihtiyaç olduğunu söyledi.

AKPM sol grup adına konuşan BDP üyesi Ertuğrul Kürkçü ise, “Suriye'de çok vahim bir savaş yaşanıyor. Suriye halkı çok ağır bir bedel ödüyor. Esad rejimi devrilsin diye Türkiye ve kimi başka ülkeler El Kaide ve El Nusra gibi cihadistleri destekledi ve buna devam ediyor" dedi.

Kürkçü,  "Bu ise farklı kimlikler haklar ve inançlar arasında düşmanlığı körüklüyor ve yan yana yaşamanın zeminini yok ediyor" diyerek bunun önlenmesi gerektiğini kaydetti.

AKPM Suriye raportörü  Björn Sydow, rapor hazırlanmadan önce geçen Pazartesi günü PYD Avrupa temsilcilerinden Hasan Şerwan ile görüştüğünü söyledi. Sydow, bu görüşmede PYD dahil Kürtlerin Suriye’de barışın sağlanması amacıyla 2. Cenevre görüşmelerine katılma arzusunda olduklarına, Kürtlerin Suriye topraklarını bölmekten taraf olmadıklarına ve Kürt halkının haklarını tanıyan laik-demokratik bir rejimden yana oldukları dile getirdiklerine raporda geniş bir paragraf olarak yer verdi.

Raporda Suriye’de genel nüfusun %9’nu Kürtlerin oluşturduğuna işaret edilirken, Suriye'de Kürtçe, Süryanice ve Ermenice'nin konuşulan önemli diller olduğuna da dikkat çekiliyor. Radikal İslamcı hareketlerin giderek güç kazanmalarının farklı inançlar ve farklı topluluklar arasında meşru endişelere neden olduğunun ifade edildiği raporda,  bunun bölge ve uluslararası güçler tarafında dikkate alınması gerektiğinin altı çizildi.  Avrupa Konseyi’nin ise çoğulculuğun sağlanması ve radikal gruplara sahanın bırakılmaması için gerekli girişimlerde bulunması için de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne çağrı yapılıyor.  Raporda Esad rejiminin düşürülmesi değil, değiştirilmesi üzerine yoğunlaşması gerektiğine vurgu yapılması dikkat çekiyor.  Raporun bugün bir oylama ile kabul edilmesi bekleniyor.