Aliyev üçüncü kez Cumhurbaşkanı oldu

Aliyev üçüncü kez Cumhurbaşkanı oldu

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'na seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 84,73’ünü İlham Aliyev aldı. İkinci sırada gelen Cemil Hesenli, yoğun bir şekilde hileye başvurulduğu tepkisinde bulundu.

Azerbaycan Merkezi Seçim Komitesi Başkanı Mazahir Panahov bir açıklama yaparak 10 Ekim Perşembe gecesi İlham Aliyev’in tam anlamıyla seçimlerin galibi sayılabileceğini söyledi.

Merkezi Seçim Komitesi Başkanı’na göre, oyların %72’lik kısmının sayımı yapıldı. Buna göre Aliyev % 84.73 oranında oy aldı.

Panahov, “Oylar arasındaki fark o kadar çok ki sadece bizim vatandaşlarımızın değil, aynı zamanda dünya toplumundaki hiç kimsenin oyların % 80’lik kısmının sayımı sonrasında yaklaşık % 84’lük oy alan Aliyev’in fiilen seçimlerin galibi olduğunda şüphe bulunmamaktadır” dedi.

Seçime yüzde 72,31 oranında katılım sağlandığını bildiren Penahov, Azerbaycan muhalefetinin yeni oluşturduğu ve Milli Şura adını verdikleri koalisyonun ortak adayı Prof. Dr. Cemil Hesenli'nin oyların yüzde 5,2'ni alarak ikinci, Ümit Partisi Başkanı İgbal Ağazade'nin ise yüzde 2,31 oranında oy alarak üçüncü olduğunu belirtti.

Merkezi Seçim Komitesi Başkanı’nın açıklaması sonrasında devlet kanalında canlı yayında İlham Aliyev’in açıklamalarına yer verildi.

RAKİBİ HESENLİ SEÇİM SONUÇLARINI TANIMIYOR

Aliyev kendisine oy veren seçmenlere teşekkür ederek, “Ben Azerbaycan halkına onlara ileride de layıkıyla hizmet edeceğimin ve her zaman devlet çıkarlarını koruyacağımın teminatını vermek isterim” dedi.

İkinci olan Hesenli, yoğun bir şekilde hile yapıldığını belirterek, seçimlerin nihai sonucunu kabul etmeyeceğini açıkladı.

Aliyev, babasının ölümü ardından 2003’te cumhurbaşkanı seçildi. 2008’deki yeniden cumhurbaşkanı olan Aliyev, iki dönem görev sınırlandırmasını kaldırmak için 2009’da referanduma gitti.

Aliyev’in babası Haydar Aliyev eski bir KGB üyesiydi (Sovyetler zamanındaki istihbarat servisi). Aynı zamanda Sovyetler Birliği Komünist Partisi politbüro üyesi olan baba Aliyev, 1969’dan 2003’e kadar ülkeyi kesintisiz bir şekilde yönetti.