Alman Eyaletler Meclisi eşcinsel evliliğe ‘evet’ dedi

Fransa, İngiltere ve İrlanda’da yasalaşmasının ardından Almanya’da da eşcinsel evlilik ve çiftlerin evlatlık edinmeleri tartışmaları devam ediyor.

Fransa, İngiltere ve İrlanda’da yasalaşmasının ardından Almanya’da da eşcinsel evlilik ve çiftlerin evlatlık edinmeleri tartışmaları devam ediyor.

Ülke genelini ilgilendiren yasalarda Federal Meclis ile birlikte eşit yasama yetkisine sahip olan Eyaletler Meclisi’nde (Bundesrat) yapılan oylamada, eşcinsel evliliklere izin verilmesini öngören önergeye onay çıktı. Niedersachsen eyaleti tarafından sunulan önerge, özellikle Federal hükümetin büyük ortağı Hristiyan demokratlar (CDU-CSU) tarafından karşı çıkılmasına rağmen, sol partilerin oy hakkının olduğu eyaletlerin oyuyla geçti.

Önerge ile eşcinsel çiftlerin evlenmesinin yanı sıra evlatlık edinmelerinin de önünün açılması isteniyor.

Eşcinsel evliliklere tam anlamıyla izin verilmeyen Almanya’da, eşcinsel çiftlerin yaşamlarını ‘sivil partnerlik’ adı altında resmen birleştirmelerine izin veriliyor. Ancak çiftlere evlilik cüzdanı verilmiyor.

Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki CDU içerisinde eşcinsel evliliklere taraf olanlar azınlıktayken, Katolik kimliğiyle öne çıkan Bavyera eyaletinin partisi olarak da bilinen küçük ortak CSU ise tümüyle karşı çıkıyor.

CDU-CSU ile eşcinsel evliliklere taraf olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında Aralık 2013’de kurulan koalisyon sözleşmesinde ise eşcinsel çiftlere tümüyle yasal evlilik hakkı verilmesine ilişkin herhangi bir madde bulunmuyor. Bu nedenle de, bu tür bir yasanın 2017 yılındaki gelecek seçimlerden önce Federal Meclis’ten geçmesinin zor olduğu yorumları yapılıyor.