Alman parlamenter Jelpke: Êzidilere iltica hakkı verilmeli

Alman parlamenter Jelpke: Êzidilere iltica hakkı verilmeli

Son yıllarda özellikle güney ve batı Kürdistan'dan Almanya'ya göç eden Êzidilerin sayısında artış var. Ancak Alman makamları yeni gelen Êzidilerin sığınma talebini reddediyor. Alman Federal Meclis üyesi Ulla Jelpke ise Êzidilerin korunma altına alınması ve sığınma taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Geçtiğimiz yıl 6301 Êzidi dinine mensup Kürdistanlı mülteci Almanya'ya gelip siyasi sığınma talebinde bulundu. Bunlardan 2.985'i Irak, 2.319'u ise Suriye vatandaşıydı. 2013 ile birlikte ilticacı Êzidilerin sayısında artış oldu. Sadece bu yılın ilk beş ayında 2.228 Êzidi Almanya'ya geldi. Fakat Alman hükümeti Êzidilerin Irak ve diğer ülkelerde baskı gören bir dininin mensup olmadıklarını öne sürerek, iltica talebine olumsuz yanıt veriyor.

Sol Partili federal parlamenter Ulla Jelpke ise sadece geçtiğimiz Mayıs ayında Bağdat'ta 10 Êzidi'nin dini inançlarından dolayı öldürüldüğüne dikkat çekerek, hükümetin Êzidilerin iltica talebini reddetmesine tepki gösterdi. Aynı zamanda Sol Parti'nin İçişleri Sözcüsü de olan Jelpke konuya ilişkin hükümetin yanıtlaması talebiyle federal hükümete soru önergesi sundu.

Êzidiler'in Ortadoğu ülkelerinde dini inançlarından dolayı tehdit ve baskı altında olduğuna belirten Jelpke, Alman hükümetinden sayıları gittikçe azalan bu dini grubu koruma altına almasını istedi. Hükümettin özellikle Suriye ve Irak'ta yaşayan Êzidilere ilişkin doğru bilgi sahibi olmasını talep eden Jelpke, Êzidi Kürtlerin bu ülkelerde radikal İslami örgütlerin hedefinde olduğunu belirtti.