Almanya’da 15 yılda ciddi nüfus değişimleri olacak

AB’nin en büyük, dünyanın ise dördüncü büyük ekonomisi olan Almanya’nın 81 milyonluk nüfusu göç sayesinde stabil kalabilirken, yaşlı nüfusun genel oranı da giderek artıyor.

Avrupa Birliği (AB)’nin en büyük, dünyanın ise dördüncü büyük ekonomisi olan Almanya’nın 81 milyonluk nüfusu göç sayesinde stabil kalabilirken, yaşlı nüfusun genel oranı da giderek artıyor. Bölgeler arasındaki nüfus dengesizliği de önümüzde 15 yılda daha da belirginleşecek.

Yapılan farklı araştırmalar Almanya nüfusunun 2030 yılında 75 ila 79 milyon arasında olacağını gösteriyor. 65 yaş üstü kişilerin toplam nüfus içindeki payı 2009 yılında yüzde 20 iken, 2030 yılında yüzde 29’a ulaşacak. Bu da 76 milyon civarındaki toplam nüfus içinde 22 milyon kişinin 65 yaş üstünde olacağı anlamına geliyor.

ÜÇTE İKİSİNİN NÜFUSUNDA AZALMA YAŞANACAK

Nüfusun kentlere ve eyaletlerdeki değişimi de birbirinden oldukça farklı olacak. Federal İnşaat ve Çevre Düzenlemeciliği Dairesi (BBSR) tarafından Almanya’nın 402 idari bölgesi (Kreis) ile büyük kent merkezlerinin nüfus projeksiyonlarının yer aldığı haritaya göre, idari bölgeler arasındaki farklar ciddi boyutlara ulaşıyor.

2010 yılı nüfusları ile kent ve idari bölgelerin 2030 yılında sahip olacakları nüfusların karşılaştırıldığı haritada sadece bazı kent ve ‘Kreis’ denilen idari bölgelerin nüfusu artış gösterecekken, bazı yerlerdeki kayıp dörtte birin üzerinde olacak.

DOĞU EYALETLERİ AZALACAK

Buna göre, Münih kentinin nüfusu 2030 yılına kadar yüzde 20’lik artış gösterecekken, Brandenburg eyaletindeki Oberspreewald-Lausitz gibi bazı ilçelerde yüzde 30’a kadar düşüş yaşanacak.

402 idari bölge ile kentin üçte ikisinin nüfusunun azalacağının tahmin edildiği BBSR araştırmasına göre, sadece Bayern ile Baden-Württemberg eyaletindeki bazı yerleşimlerde nüfus artışı yüzde 10’un üzerinde olabilecek.

ORTALAMA YAŞ DOĞUDA 56’YA KADAR ÇIKACAK

BBSR’in çıkardığı haritaya göre, Alman toplumunda yaşam süresinin uzamasıyla birlikte yaşlı bireylerin genele oranı da giderek artacak. Halen 43 civarında olan ortalama yaş, 2030 yılında 47 civarında olacak.

Toplumdaki yaşlanma en çok doğu eyaletlerinde görülecek ve eyalet ortalamaları 50 yaşın üstünde olacak. 2030 yılında Thüringen eyaletine bağlı Suhl kentinde ortalama yaş 55,6 ile Almanya rekorunu kıracakken, en genç ortalama ise 43,3 ile Offenbach kentinde görülecek. Münih, Freising ve Mainz de ortalama yaşın en düşük olduğu diğer kentler olacaklar.