Almanya’da Adalet Bakanı ve yargı arasındaki tartışmalar kızışıyor

Almanya’da Netzpolitik sitesi yöneticisi gazetecilere karşı soruşturma açan Federal Genel Savcı’yı görevden alan Adalet Bakanı da tehlikede.

Almanya’da Netzpolitik sitesi yöneticisi gazetecilere karşı soruşturma açan Federal Genel Savcı’yı görevden alan Adalet Bakanı da tehlikede. Medyaya yansıyan iddialara göre, savcılar bakan Heiko Maas hakkında soruşturma açmaya hazırlanırken, yargıçlar ve avukatlar arasında bakanın yetkilerine dair tartışmalar yaşanıyor.

Tagesspiegel gazetesinin bugünkü sayısına konuşan Berlin Savcılığı sözcüsü Martin Steltner, iki gazeteciye ‘vatana ihanet’ suçuyla soruşturma açan Harald Range’yi görevden alan Adalet Bakanı Maas’ın da incelendiğini duyurdu. Sözcü, Maas’ın görevini hukukun işlemesini engellemek için kullanıp kullanmadığına bakılacağını söyledi.

YARGIÇLAR: BAKANIN SAVCILARI GÖREVDEN ALMA UYGULAMASI SON BULMALI

Federal Genel Savcı Harald Range’yi görevden aldıktan sonra eleştiri oklarını üzerine çeken Heiko Maas’a karşı diğer yargı üyelerinin de harekete geçmesi dikkat çekti. Alman Yargıçlar Birliği (DRB) Başkanı Christoph Frank, Adalet Bakanı’nın savcıları atama veya görevden alma hakkının son bulmasını istedi.

Alman Avukatlar Birliği (DAV) Başkanı Ulrich Schellenberg ise, Adalet Bakanı’nın savcılara dair denetleme yetkisinin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Ancak Adalet Bakanı Heiko Maas’a yönelik en sert tepki Federal Adalet Mahkemesi’ne (BGH) bağlı federal yargıç ve savcıların bağlı olduğu dernekten geldi. Yapılan ortak açıklamada, Heiko Maas’ın savcı Harald Range’yi görevden almasının suç olduğu uyarısı yapıldı. Açıklamada, savcının başka bireylere karşı soruşturma açmasının engellenmesinin Ceza Yasası’nın 258 ve 258a maddelerine göre suç olduğu hatırlatıldı.

DAV: SAVCILAR YÜRÜTMENİN PARÇASI VE BAKANA TABİLER

Heiko Maas’a destek ise DAV Başkanı Ulrich Schellenberg’den geldi. Schellenberg, savcıların güçler ayrılığı ilkesi çerçevesinde yürütmenin bir parçası olduğu ve bundan dolayı da Adalet Bakanı’na tabi olduğunun altını çizdi. Schellenberg, savcıların Adalet Bakanı’na bağlı olduklarını, bakanların da icraatlarıyla parlamentoya karşı sorumlu olduklarını da hatırlattı.

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Netzpolitik.org adlı bloglarında Anayasayı Koruma Örgütü’nü (BfV) ait belgeleri yayınlayan Markus Beckedahl ve Andre Meister hakkında soruşturma açılmış, soruşturmaya her iki gazeteciyle birlikte devlete ait belgeleri kendilerine sunan ‘bilinmeyen kişiler’ de dahil edilmişti. Federal Genel Savcı Harald Range, soruşturmayı BfV tarafından yapılan şikayetler üzerine başlatmıştı.

Her iki gazeteci, bloglarında Şubat ve Nisan ayında yayınladıkları iki belgeden dolayı soruşturmaya maruz kalıyorlar. Yayınlanan resmi belgelerde, BfV’nin internet verilerini incelemeye yönelik planları ile internet takibine dair BfV içerisinde oluşturulan bir ekibe dair bilgilere yer veriliyordu.

Ancak kamuoyundan gelen ‘basın özgürlüğü ilkesinin çiğnenmesine’ dair tepkiler sonrasında Adalet Bakanı Heiko Maas, Genel Savcı Harald Range’yi görevden aldığını duyurmuştu.