Almanya’da başörtüsü yasağı yeniden düzenlenecek

Almanya’da Anayasa Mahkemesi, başörtüsü yasağına ilişkin kararını açıkladı. Dün de iddia edildiği gibi mahkeme, başörtüsü yasağının ‘din ve inanç özgürlüğü’ ilkesiyle bağdaşmadığına hükmetti.

Almanya’da Anayasa Mahkemesi, başörtüsü yasağına ilişkin kararını açıkladı. Dün de iddia edildiği gibi mahkeme, başörtüsü yasağının ‘din ve inanç özgürlüğü’ ilkesiyle bağdaşmadığına hükmetti.

Karlsruhe’daki Anayasa Mahkemesi tarafından açıklanan kararda, genelleştirilmiş bir başörtüsü yasağının anayasaya aykırı olduğu ve bazı eyaletlerde okullarda uygulanan yasağın dini özgürlüklere aykırı olduğunun altı çizildi.

Davaya konu olan Nordrhein-Westfalen (NRW) eyaletinde okullarda uygulanan başörtüsü yasağına ilişkin kanunun ‘anayasaya uygun olarak sınırlandırılmasını’ isteyen mahkeme, yasak gerekçelerini de haksız buldu. Kararda, gelecekte başörtüsü yasağı kararı alınabilmesi için başörtüsü takan kişilerin ‘daha somut ve kesin tehlike’ oluşturduğunun ispat edilmesi gerektiği vurgulandı.

Kararda ayrıca NRW eyaleti eğitim yasalarında yer alan ‘Hristiyan ve Batı eğitim, kültür değerleri ya da gelenekleri’ vurgusunun da anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekilirken, bu madde iptal edildi.

KANUNLAR KARARA GÖRE YENİDEN DÜZENLENECEK

Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararını olumlu karşılayan Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Müdürü Christine Lüders, Almanya’da din özgürlüğünün daha da güçlendiğini söyledi. Lüders, başörtüsü yasağının genelleştirilmesinin mümkün olamayacağını da kaydetti.

Davacı öğretmenlerin şikayet ettiği NRW eyaletinden yapılan açıklamada da, kararın ‘sevindirici’ olduğu kaydedildi. Eyalet Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, karara uyarak eğitim kanunlarında bazı değişiklikler yapacaklarını da söyledi.

Mahkemenin dün açıklanan kararı, bilgisayarlarda yaşanan bir teknik sorun nedeniyle Perşembe günü sızmış ve Tageszeitung gazetesince kamuoyuna duyurulmuştu.

Anayasa Mahkemesi 2003 yılında benzer bir davada ‘kanunda yer alması halinde’ başörtüsü yasağının getirilebileceğine hükmetmişti. Bu karar sonrasında NRW, Berlin, Bremen’in de aralarında olduğu 8 eyalette okullarda başörtüsü yasağı getirilmişti.