Almanya’da cep telefonundan yer tespitleri 3 kat rttı

Almanya’da 2014’ün ikinci yarısında cep telefonu üzerinden yapılan yer tespitlerinde üç kat artış yaşandı.

Almanya’da 2014’ün ikinci yarısında cep telefonu üzerinden yapılan yer tespitlerinde üç kat artış yaşandı. Cep telefonlarına gizli SMS gönderilerek yapılan takiplerin artışına neden olarak da, DAİŞ ile birlikte Suriye ve Irak’a giden veya geri dönen radikal dincilerin sayısındaki artış gösteriliyor.

Sol Parti (Die Linke) milletvekilleri Jan Korte ve Andrej Hunko‘nun soru önergesine Federal Hükümet tarafından verilen yanıta göre, Alman Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) tarafından cep telefonları üzerinden yapılan yer tespitleri 2014’ün ikinci yarısında ciddi artış gösterdi. Buna göre, ‘şüpheli’ olarak addedilen kişilere yönelik 142 bin dinleme ve yer tespiti yapıldı.

Böylelikle, iç istihbarat örgütü olan BfV tarafından yapılan yer tespitleri yılın ilk yarısına oranla en az üç kat artış göstermiş oldu.

Aynı dönemde Federal Kriminal Dairesi (BKA) tarafından 27 bin, Federal Polis (Bundespolizei) tarafından ise 39 bin yer tespiti yapıldı.

DAİŞ’Çİ SAYISININ ARTMASI GEREKÇE GÖSTERİLİYOR

Anayasayı Koruma Örgütü’nün cep telefonları üzerinden yaptığı tespitlerdeki artışa gerekçe olarak ise, Suriye ve Irak’taki çatışmaların artmasıyla birlikte Almanya’daki radikal dinci bireylerin varlığı gösteriliyor. Almanya’dan Suriye ve Irak’a giden yada geri dönen bu kişilerin sayısındaki artış nedeniyle istihbarat takibinin arttığı iddia ediliyor.

TELEFONA GELEN MESAJ FARK EDİLMİYOR

İstihbaratın yaptığı yer tespitleri, cep telefonlarına gönderilen ve ‘sessiz SMS’ olarak adlandırılan mesajlar sayesinde yapılıyor. Bu yöntem sayesinde cep telefonlarının sadece yüzlerce metre yakınına kadar yer tespiti yapılabiliyor. Bu SMS’ler cep telefonunun ekranında görülmezken, telefon tarafından SMS’in girişi dikkat çekmeden onaylanıyor.

Cep telefonları üzerinden yapılan yer tespitleri başta Die Linke olmak üzere birçok kesim tarafından eleştiriliyor. Bu yöntem nedeniyle bireylerin uğradıkları kent ve mekanlar üzerinden bir profil çıkartılırken, özel yaşama ait bilgiler de ele geçirilmiş oluyor.

Soru önergesini veren Jan Korte ve Andrej Hunko, cep telefonları üzerinden yer tespiti yapılmasına dair hukuki bir dayanak olmadığına dikkat çekiyorlar. İki milletvekilinin açıklamasında, istihbarat birimleri tarafından yapılan dinlemelerin toplumun özel yaşamda önemli yer tutan dijital teknolojiye olan güveni zedelediğinin altı çizildi.