Almanya’da kiliselerin iltica hakkına müdahale tartışmaları

Almanya’da iktidar partisi CDU’nun kiliselerin mültecilere iltica hakkı tanımasına yönelik söylemleri hem Katolik hem de Protestan kilisesi temsilcilerinden tepki topluyor.

Almanya’da son yıllarda mülteci sayısının artması ile birlikte sınırdışılarda da ciddi artış görülüyor. Özellikle Dublin Antlaşması kapsamına giren ve daha önce başka bir Avrupa ülkesinde iltica etmiş olan kişilerin tek seçeneği ise yine kiliselere sığınmak oluyor. Halen yüzlerce mülteci sınırdışı edilmemek için polisin müdahale hakkının bulunmadığı kilise binalarına sığınarak, geçici de olsa sınırdışından kurtuluyor.

Kiliselerin sınırdışı edilmek üzere olan kişilere sığınma hakkı tanıması iktidardaki Hristiyan Birlik Partisi (CDU) tarafından ağır bir şekilde eleştirilmişti. Konuya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, kiliselerin hukuka aykırı işlem yaptıklarını ve sistemi ‘İslami şeriat’ ile kıyaslamıştı. De Maizière, daha sonra gelen tepkiler üzerine sözlerini geri aldığını söyledi.

CDU Meclis Grup Başkanı Volker Kauder de, kiliselerin sınırdışı edilecek mültecilere sığınma hakkı vermesinin kabul edilemez olduğunu söylemişti.

KİLİSELER DEVLET İLE GÖRÜŞME HALİNDELER

Kiliseler ise, hükümet partisinin ve İçişleri Bakanı’nın söylemlerine sert tepki gösterdi. Basına konuşan Almanya Katolik Kilisesi Piskoposlar Konferansı (DBK) ve Almanya Protestan Kilisesi (EKD), sorunun çözülmesi için de devlet ile görüşme halindeler.

Her iki kilisenin Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) ile görüşme halinde olduğunu söyleyen Hildesheim Piskoposu Norbert Trelle, kilise ve siyasilerin daha net bir pozisyon yakalamak için görüştüklerini dile getirdi.

Kilisenin mülteci hakkı tanınmasının son çare olarak devreye girdiğini hatırlatan Trelle, Dublin Antlaşması kapsamına giren ve kilise tarafından sığınma hakkı verilen kişilerin sayısının az olduğunu da kaydetti.

DBK üyesi piskopos Trelle, Avrupa Birliği (AB)’nin Akdeniz üzerinden gelen mültecileri koruma ve kurtarmaya yönelik önlemler almasını da isterken, Dublin Antlaşması’na dayalı iltica sisteminin de değiştirilmesini talep etti. Dublin Antlaşması’na göre, antlaşmaya dahil olan bir ülkeye iltica eden kişi bir başka ülkeye geçtiğinde yeniden ilk geldiği ülkeye geri gönderiliyor.

SPD VE BİZZAT CDU’DAN DE MAZİERE’E TEPKİ

Kiliselerin mülteci hakkına sahip çıkmalarına karşı İçişleri Bakanı ve CDU tarafından yapılan açıklamalara karşı iktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD)’den de tepki geldi. SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, “İçişleri Bakanı’nın Kilise mülteci hakkını şeriat ile karşılaştırması bu meseleye çözüm getirmiyor” dedi.

Kiliselerin çabalarının büyük oranda olumlu sonuçlar getirdiğinin altını çizen Stegner, ‘ikili bir hukuk sistemi’ olmadığını bildiklerini, ancak devletin yine de kiliselerin bu faaliyetine karşı geri planda durmasının önemli olduğunu vurguladı.

De Maizière’in kiliselere yönelik açıklamalarına CDU içinden de tepki gelmişti. CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, kilisenin iltica hakkı tanıdığı mültecilerin sayısının oldukça az olduğunu hatırlattı.