Almanya’da sözleşmeli öğretmenler greve gidiyor

Almanya’da görevli 800 bin öğretmenden memur statüsünde olmayan 200 bin kadarı Salı gününden itibaren greve gidiyor. Sözleşmeli öğretmenler, memur statüsüne alınmamaları nedeniyle meydana gelen hak gaspına son verilmesini istiyorlar.

Almanya’da görevli 800 bin öğretmenden memur statüsünde olmayan 200 bin kadarı Salı gününden itibaren greve gidiyor. Sözleşmeli öğretmenler, memur statüsüne alınmamaları nedeniyle meydana gelen hak gaspına son verilmesini istiyorlar.

Mart ayı ortalarına kadar devam etme ihtimali olan grevler nedeniyle memur statüsünde olmayan öğretmenlerin yoğunlukta olduğu Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen ve Mecklenburg-Vorpommern ile Berlin ve Nordrhein-Westfalen eyaletlerindeki okullarda dersler ciddi oranda aksayacak.

Öğretmenleri temsilen toplu sözleşme görüşmelerine katılan Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) tarafından yapılan açıklamada, eyaletlerde grevlerin sırasıyla yapılacağı ve 24 ile 48 saat öncesinden duyurulacağı kaydedildi. Açıklamada, memur statüsü bulunmayan öğretmenlerin haklarının iyileştirilmesine yönelik görüşmelerde sonuç alınamadığına dikkat çekildi.

Almanya’daki 800 bin öğretmenden yaklaşık 200 bin kadarı eyaletler tarafından sözleşme ile işe alınmış durumda. Batıdaki eyaletlerdeki öğretmenlerin büyük kısmı memur statüsünde iken, 1990 yılındaki birleşmeden sonra kurulan yeni eyaletlerdeki öğretmenler ise sözleşmeli olarak çalışıyorlar.

Sachsen eyaletindeki tüm öğretmenler sözleşmeli iken, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde bu oran da oldukça yüksek. Benzer şekilde Berlin ile diğer batı eyaletlerinde de sözleşmeli öğretmen alımları ağırlıklı olarak tercih ediliyor. Nordrhein-Westfalen’de sözleşmeli öğretmenlerin oranı yüzde 20’yi bulurken, Bremen, Rheinland-Pfalz gibi eyaletlerde de yeni öğretmen alımlarında sözleşmeye ağırlık veriliyor.

Memur statüsündeki öğretmenler sözleşmeli meslektaşlarına oranla daha iyi haklara sahipler. Aynı kıdeme sahip ama iki ayrı statüdeki iki öğretmenin maaşları arasında ciddi maaş farkı bulunurken, emeklilik ve hastalık sigortası bakımından memur öğretmenler daha avantajlı durumdalar. Eyaletlerin sözleşmeleri ayrı ayrı müzakere etmesi nedeniyle de sözleşmeli öğretmenlerin maaşlara eyaletlere göre yüzlerce Euro fark edebiliyor.

Ayrıca memur statüsü bulunan öğretmenler, ancak çok büyük disiplin suçu işlemeleri durumunda işten çıkarılabiliyorlar.