Almanya’da tartışmalı otoyol ücreti uygulaması ertelendi

Almanya, AB içinde sert tepkiyle karşılanan ve daha ziyade yabancı araç kullanıcılarına yönelik olan otoyol ücreti uygulamasını erteleme kararı aldı.

Almanya, AB içinde sert tepkiyle karşılanan ve daha ziyade yabancı araç kullanıcılarına yönelik olan otoyol ücreti uygulamasını erteleme kararı aldı.

Hükümetin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisili (CSU) Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, otoyollarda ücret uygulamasının şimdilik durdurulduğunu duyurdu. Dobrindt, uygulamanın Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Avrupa Adalet Divanı nezdinde açılan davanın sonuçlanmasının bekleneceğini söyledi.

Normal şartlarda 2016 yılında başlanması planlanan otoyol ücreti uygulaması, Adalet Divanı’nın kararının beklenecek olması nedeniyle, ‘AB hukukuna uygun’ dahi en erken 2017’de yürürlüğe girebilecek. Mahkemenin yaklaşık iki yıl içinde kararını vermesi bekleniyor.

Bild gazetesine konuşan Alexander Dobrindt, daha önce yapılması planlanan ve yüklenici şirketin belirleneceği ihalenin de ertelendiğini kaydetti.

Federal hükümetin en küçük partisi olan CSU, halen sadece ağır vasıtalar için geçerli olan otoyol ücretlerinin tüm araçlar için geçerli olmasını istiyordu. Ancak otoyol ücreti uygulaması daha ziyade yabancı plakalı araçları hedeflemesi nedeniyle AB’nin tepkisiyle karşılaştı.

CSU’nun hazırladığı ve Federal hükümetin Kabul ettiği yasayla Almanya’da kayıtlı bulunan araçlara vergi indirimi getiriliyor ve böylelikle ücretlerden olumsuz etkilenmelerinin önüne geçilecekti. Diğer ülkeler ise, sadece yabancı plakalı araç sahiplerine yönelik bir uygulamanın AB hukukuna aykırı olmasından ötürü karşı çıkmışlardı.