Almanya’da yaşamını yitiren mülteciler için anma töreni

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Tarih Müzesi’nde ilk kez Dünya Mülteciler Günü nedeniyle yaşamını yitiren mülteciler için anma töreni düzenlendi.

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Tarih Müzesi’nde ilk kez Dünya Mülteciler Günü nedeniyle yaşamını yitiren mülteciler için anma töreni düzenlendi. Anma günü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, mültecilerin ‘Almanya için şans’ olduğunu söylerken, toplumun daha fazla duyarlı olmasını istedi.

Ülkesinin İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda daralan sınırlarında 14 milyon Polonya ve Çekoslovakyalı Alman mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Gauck, günümüzde sayıları sadece yüzbinlerle ifade eden mültecilerin sorun olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Joachim Gauck, dünya genelinde 60 milyon kadar kişinin ülkesinden uzakta mülteci olduğunu, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin yeni sorumluluklara karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Törende konuşan hükümet yetkilileri de, mültecilerin iç siyasete karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdiler.

Mülteciler anısına düzenlenen törene ayrıca Somali’den gelen Asma Ebubekir Ali ile Çek Cumhuriyeti’nden İkinci Dünya Savaşı sonrasında zorla göçertilen Almanlardan Edith Kiesewetter-Giese adlı kadınlar konuşma yaptılar. Mülteci kadınlar, ülkelerinde ve göç yollarında yaşadıkları baskı ve eziyetleri anlattılar.

Hükümetin verdiği rakamlara göre, Almanya geçtiğiiz yıl dünya genelindeki mültecilere yardım için 400 milyon euro harcama yaptı.

Kalkınma ve İşbirliği Bakanı Gerd Müller’e göre ise, sadece son 18 ayda Suriye ve Irak’tan kaçarak Ürdün ve Lübnan’a sığınan mültecilere 150 proje dahilinde toplamda 650 milyon euro gönderildi.