Almanya’dan rekor iltica başvurularına karşı Balkanlar’da Facebook kampanyası

Son 20 yılın en büyük mülteci göçünün yaşandığı Almanya’da bu yıl için yapılan tahminlerin çok daha üzerinde iltica başvurusu olması bekleniyor.

Son 20 yılın en büyük mülteci göçünün yaşandığı Almanya’da bu yıl için yapılan tahminlerin çok daha üzerinde iltica başvurusu olması bekleniyor. İçişleri Bakanı, toplamda 450 bin olan iltica başvurularının daha fazla olacağını söylerken, özellikle Balkan ülkelerinden gelişleri önlemek için hazırlanan video ile yazılı açıklamanın Facebook’da paylaşılması sağlanacak.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından verilen bilgilere göre, bu yılın ilk 6 ayında Almanya’da 180 bin iltica başvurusu yapıldı. Yenilenen veya başka Avrupa ülkelerinden sonra Almanya’da yapılan başvurularla birlikte bu sayı 200 bini aşıyor ve 2014 yılındaki tüm başvuru sayısına ulaşmış durumda.

Ülkenin neredeyse tüm kentlerinde mülteciler için yeterli yurt veya lojman sorunu ciddi boyutlara ulaştı. Dün mültecileri ziyaret eden Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise, bu yılın sonuna kadar gelecek olan mültecilerin sayısının beklenilenden daha fazla olacağını söyledi.

BAMF’nin şimdiye kadar 400 bin ilk, 50 bin de ikinci iltica başvurusu beklediğini hatırlatan de Maiziere, İçişleri Bakanlığı olarak mülteci sayısına ilişkin beklentilerini yenileyeceklerini de belirtti.

SIRBİSTAN VE ARNAVUTLUK’TA FACEBOOK ÜZERİNDEN 1 HAFTA KAMPANYA

Öte yandan, BAMF tarafından geçtiğimiz günlerde tamamlanan bir video gösterimi ile mültecilerin Almanya’ya gelişinin engellenmesi hedefleniyor. Sınırdışı edilen Balkan ülkelerinden bir ailenin gösterildiği videoda, bu kişilerin poliste sınırdışı işlemleri yapılırken çekilen görüntüleri yer alıyor.

Yine Balkan ülkeleri vatandaşlarının ülkeye iltica amaçlı gelişini engellemek üzere Facebook üzerinden 1 haftalık bir kampanya yürütülecek. Arnavutluk ve Sırbistan’daki Facebook kullanıcılarına yönelik hazırlanan kampanya çerçevesinde, BAMF Genel Müdürü Manfred Schmidt’in mesajı yayınlanacak.

Mesajında, Almanya’ya gelen Balkan ülkeleri vatandaşlarının iltica başvurularının yüzde 99,8 oranında reddedildiğine vurgu yapan Schmidt, başvurusu reddedilenlerin daha hızlı bir şekilde sınırdışı edileceğinin altını çiziyor. Sırbistan, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Kosova, Makedonya ve Karadağ vatandaşlarının iltica hakkı alabilmesinin ‘neredeyse imkansız’ olduğunu söyleyen Schmidt, bu kişilerin ‘gerçekleşmeyecek beklentiler içerisine girmemelerini’ de istiyor.

Mesajında bu ülkelerden 2015’in ilk 7 ayında 80 bin kişinin iltica başvurusunda bulunduğu bilgisini veren Schmidt, sadece Temmuz ayı içerisinde Arnavutluk vatandaşı 5 bin kişinin başvurusunun incelenerek (olumsuz) karara bağlandığını da sözlerine ekliyor.

BAMF’nin hazırladığı mesajın bir hafta boyunca Arnavutluk ve Sırbistanlı Facebook kullanıcılarına ulaşacak şekilde kampanya yapılacağı da bildiriliyor.