Almanya diplomaside göçmen kökenlilere yer açacak!

Almanya Dışişleri Bakanlığı, göç ülkesi olan Almanya’nın çok kültürlü yapısının diplomasiye de yansıtma amacında olduğunu duyurdu.

Nüfusunun beşte biri göçmen kökenli olan Almanya’da birçok bakanlıkta olduğu gibi diplomaside de elitist bir yaklaşımla daha ziyade Alman kökenlilere yer veriliyor. 

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan bakan Frank-Walter Steinmeier, bakanlığının yeni dönemde göçmen kökenli gençleri de bünyesine katmayı istediğini söyledi. Almanya’nın bir göç ülkesi olduğunu hatırlatan Steinmeier, diplomasinin de Almanya’daki çok kültürlü gerçeği yansıtması gerektiğinin altını çizdi.

Dünyanın gelecekte daha çok krizlere sahne olacağını savunan Alman Dışişleri Bakanı, “bu amaçla da, kadromuzda en iyi, entellektüel ve meraklı insanların olması gerekir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde ‘başörtülü görevli’ olup olamayacağına yönelik bir soruya da cevap veren Steinmeier, böylesi bir seçeneğin ilkesel olarak sorun olmayacağını kaydetti. Steinmeier, dünyanın değişik ülkelerinde ‘tipik Alman’ olmayan kişilerin diplomatik çalışmalarda yer almasından korkulmaması gerektiğini de dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı genel olarak elitist ve göçmen kökenli kişilere kapalı olarak algılanıyor. Birçok uzmana göre, bakanlıkta kariyer yapmak isteyen kişiler için bu neredeyse ‘gerçekleştirilmesi uzak bir ihtimal olan hayal’ olarak görülüyor.

Bakanlığın düzenlediği bilgilendirme toplantısına katılan sosyolog Jafsa-Rebecca Wiles’e göre, Alman diplomasisinde göçmen kökenlilerin yer almasına ilişkin ‘istek’ gözle görülür bir biçimde. Ancak Wiles, uzun yıllara dayana bakış açılarının ‘kararnamelerle değişemeyeceğine’ de dikkat çekiyor.