Almanya: Temmuz güneşinden rekor elektrik üretimi

Yenilenebilir enerjilere verdiği önemle bilinen Almanya’da Temmuz ayındaki sıcaklarla birlikte güneş kaynaklı elektrik üretimi rekor yaptı. Ülkede güneş ve rüzgardan üretilen elektrik oranı ilk kez nükleer enerjilerle aynı düzeye ulaştı.

Yenilenebilir enerjilere verdiği önemle bilinen Almanya’da Temmuz ayındaki sıcaklarla birlikte güneş kaynaklı elektrik üretimi rekor yaptı. Ülkede güneş ve rüzgardan üretilen elektrik oranı ilk kez nükleer enerjilerle aynı düzeye ulaştı.

Frauenhof Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü (ISF) tarafından yayınlanan verilere göre, Temmuz ayındaki sıcaklar sayesinde güneşten elde edilen enerji nükleer enerjinin seviyesine ulaştı. Temmuz ayında Almanya’nın en yüksek güneş ve rüzgar kaynaklı enerji üretimine de imza atıldı.

ISE tarafından açıklanan verilere göre, Temmuz ayında güneş enerjisinden üretilen elektriğin miktarı 5,18 terawatt saati buldu. Temmuz ayında nükleer santrallerden üretilen elektrik de aynı miktarda oldu ve güneş kaynaklı üretilen elektrik böylelikle ilk kez nükleer enerjiyi yakaladı.

Güneş enerjisinden elde edilen elektrik oranının nükleer enerjiyi yakalamasında geçtiğimiz ay kaydedilen sıcak havalar etkili olurken, bazı nükleer santrallerin kapatılmış olması da bu sonuçta rol oynadı.

ISE açıklamasında, rüzgar türbinleriyle birlikte Temmuz ayında toplamda 11,7 terawatt saat elektrik üretildiği kaydedilirken, “güneş panoları ve rüzgar türbinleri ilk kez bu denli fazla enerji üretti” denildi.

Enstitünün uzmanlarından Bruno Burger, “(Temmuz ayı) güneş ve rüzgar kaynaklı elektrik üretiminde tüm zamanların en başarılı ayı oldu” yorumunu yaptı.

Bugüne kadar Almanya’da bir aylık bir süre içerisinde rüzgar ve güneş kaynaklı elektrik enerjisi üretiminde en fazla 11,1 terawatt saate ulaşılmıştı. Bu rekor da geçtiğimiz Mart ayında kaydedilmişti.

GÜNLÜK 12 SAATİ AŞKIN BULUTSUZ HAVA ETKİLİ OLUYOR

Federal Güneş Ekonomisi Birliği yöneticisi Jörg Mayer’e göre ise, güneş kaynaklı enerjideki artışın en önemli etmeni olarak, güneşin gün içinde daha uzun süreli ve yoğun bir biçimde yansımasını gösterdi. Mayer, son haftalarda günlük 12 saati aşkın süre boyunca bulutsuz havaların görülmesinin üretimdeki artışta rol oynadığının altını çizdi.

Almanya, yaklaşık 1,5 milyon fotovoltaik pano ile güneş ışınlarından elektrik enerjisi üreten ülkelerin başında geliyor. Ülkede ayrıca 10 bin 700 megawatt saat üretim kapasiteli 8 atom enerjisi santrali bulunurken, 2014 yılında yenilenebilir enerjiler elektrik üretiminde rekora ulaşmıştı.

Elektrik üretiminde yenilenebilir enerjilerin payı yüzde 26,2 iken, linyit (kahverengi kömür) kaynaklı üretim yüzde 25,4, taş kömürü kaynaklı elektrik üretimi ise yüzde 17,8 civarında. Ancak tüm kömür çeşitlerinden elde edilen elektrik halen yüzde 43,2 ile oldukça yüksek bir oranda.