Amerika'da siyasi blokaj

Amerika'da siyasi blokaj

ABD'de federal hükümetin kısmi olarak kapanmasının üzerinden 48 saati aşkın bir süre geçerken, Başkan Barack Obama, cumhuriyetçilerin tutumunu "sorumsuzluk" olarak değerlendirdi ve mevcut durumdan öfke duyduğunu belirtti

CNBC televizyon kanalına konuşan Obama, Cumhurbaşkanlığı görevinin başından bu yana Cumhuriyetçilerle çalışmak için çalışmak için büyük çabalar gösterdiğini ve açıklamalarına gem vurduğunu söyledi.  "Bazıları benim çok sakin olduğumu söylüyorlar" diyen Obama, "Bir grubun ABD'nin zorunlulukları üzerinde kusur işlemeye hazır olduğu bir durum varsa, o zaman bir sorunumuz var demektir. 20 milyon kişiye sağlık sigortasına giriş yapamayacaklarını söylemediğim taktirde devletin felç olarak kalmaya devam edeceği fikri beni öfkelendiriyor" şeklinde konuştu.

Obama, "Eğer bir tarafın zorbalığa başvurmasına izin vermeyi bir alışkanlık haline getirirsek, o zaman benden sonra gelecek olan başkanlar etkili bir şekilde yönetemeyecek" diye ekledi.

Hükümet aygıtının yeniden çalışması kısmen, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'ne bağlı. Cumhuriyetçiler, Çarşamba gününden bu yana getirdiği hedefli projelerle ulusal parkların yeniden açılması veya eski savaşçılara maaş verilmesi gibi taleplerde bulunuyor. Beyaz Saray ise  önerileri "parçalı" ve "ciddiyetsiz" şeklinde niteleyerek, tüm bütçe üzerine oylama yapılmasını istiyor.

WALL STREET BU KEZ ENDİŞELENMELİ

Cumhuriyetçiler esas olarak, 2014 bütçesinin oylanmasına karşılık 2010'da karara bağlanan ve 1 Ekim 2013'de uygulamaya konulan sağlık sigortası reformunun ertelenmesini istiyor. Bu konuda Obama ve Demokratların görüşmeyi reddetmesine tepki gösteriyor.  Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, "Başkan bunu bir kez daha yineledi" dedi.

Obama, Çarşamba günü muhalefeti ve finans sektörünü sözkonusu blokajın sonuçları konusunda uyardı.  Özellikle de 17 Ekim'e kadar gerekli olan borç limitinin yükselmesi konusunda bu uyarıyı yapan Obama, "Bunun ekonomimiz, onların iş hacimleri, işçileri ve hissedarları üzerinde önemli bir etkisinin olacağını bilmeleri önem arz ediyor" dedi ve ekledi: "Wall Street'in bu kez endişelenmesi gerekir."

Eğer Kongre ilk etapta bütçe üzerine, sonra da borç limitinin yükselmesi üzerine anlaşma sağlayamazsa, ABD benzeri görülmemiş bir ödeme sıkıntısı ile karşı karşıya kalacak.

Hükümetin bir kaç gün boyunca kapanmasının ekonomi ve pazarlar üzerine az bir etkisinin olacağı, ancak uzaması durumunda ağır zararlara yol açabileceği belirtiliyor.

PEKİN ENDİŞELİ

AFP'ye göre Sydney Üniversitesi'nde ABD üzerine araştırmalar merkezinden David Smith, bütçe konusunda ABD'nin eksik kalması halinde bunun pazarlara, ülkenin artık güvenilir bir borçlu olmadığı yönünde sinyal gönderme riski olduğunu söylüyor.  Smith, Amerikan sisteminde dolaşan borcun hacmine bakıldığında bunun felaket sonuçları olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Pekin'de ise resmi haber ajansı Yeni Çin,  krizin dünya ekonomisi üzerindeki yankıları konusundaki endişelerini ifade etti.  Yeni Çin Ajansı, "Her ne kadar ani etkisi sınırlı görünse de, durumun günlerce hatta haftalarca devam etmesi halinde zararlar artarak, yayılma riskleri konusunda endişelere yol açacak" dedi.