AP çalışanları sözleşme hakkı için hukuk mücadelesi veriyor

AP çalışanları sözleşme hakkı için hukuk mücadelesi veriyor

Avrupa Parlamentosu (AP)’nin geçici işçi olarak çalışmaya mahkum ettiği 50 kadar çalışan sözleşmeli olabilmek için hukuk mücadelesini sürdürüyor. Üst düzey yöneticilerinin yılda 100 ila 200 bin Euro arası maaş aldığı AP, 150’den fazla kişiyi  ise ayda sadece 4 gün çalıştırarak mağdur ediyor.

Avrupa Parlamen Strasbourg’daki binasında taşeron olarak çalışan ve sayıları 150 ila 170 arasında değişen geçici çalışanlardan 50 kadarının bugün İş Mahkemesi’ne (Prud’homme) başvurduğu bildirildi. Geçici çalışanlar adına açıklama yapan ve kendisi de AP’de taşeron olarak çalıştırılan Claudie Weber, İş Mahkemesi’ne yapılan başvuru ile AP’nin kendilerini süresiz sözleşmeli çalışan statüsüne almalarını talep ettiklerini söyledi.

GELECEĞE DAİR ÖNGÖRÜLERİ YOK

Weber açıklamada, AP’nin 150’yi aşkın kişiyi Strasbourg’daki oturumlarda hizmet vermek üzere ayda sadece 4 gün çalıştırdığı ve bunun da çalışanları mağdur ettiğini ifade etti. Çalışanların temsilcisi, AP’nin kendilerini ayda bir hafta bile düzenli çalıştırmasının dahi kendilerinin içinde bulunduğu sıkıntıları azaltacağını kaydetti.

AP’nin Strasbourg’daki oturumlarında çalıştırılan ve önceleri direkt olarak AP’ye bağlı olan 150 ila 170 arası çalışan, Ocak 2007’den bu yana taşeron işçi şirketlerine devredilmiş durumda. Önceleri ‘yardımcı işgücü olarak çalıştırıldıklarını hatırlatan çalışan temsilcisi Claudie Weber, AP oturumlarının sürekli olması ve görevlerinin önceden planlanmasına rağmen kendilerinin gelecekleri ile ilgili öngörüde bulunamamalarından da şikayet etti.

YARGITAY HAKLI BULDU, AP DİKKATE ALMADI

Geçici işçi olarak çalıştırılan ve AP’deki herhangi bir görevli ile aynı işleri yapmakla mükellef olan çalışanların davası daha önce de Fransız yargısına taşınmış ve haklı bulunmuşlardı. Eylül 2011’de konu ile ilgili kararını açıklayan Yargıtay, geçici çalışanların yaptıkları işi ‘normal aktivite’ olarak kabul etmiş ve aşırı iş yükünden kaynaklı işçi alımı olarak ele alınmaması gerektiğine hükmetmişti.

Konuyla ilgili bilgi veren çalışan avukatı Ralph Blindauer, AP’nin Yargıtay’ın bu hükmünü dikkate almadığını ve çalışanların statüsünde herhangi bir değişikliği gitmediğini hatırlatıyor. Blindauer, geçici çalışanların AP’de görev yapan herhangi bir görevli ile aynı işleri yaptığını ancak daha az ücrete mecbur bırakıldığının altını çiziyor. Çalışanların avukatına göre bu durum tümüyle illegal ve AP’nin onları en azından sözleşmeli personel olarak çalıştırması gerekiyor.

AP’nin taşeron şirketler aracılığıyla düşük ücrete tabi tuttuğu geçici çalışanlara milletvekillerinden de destek geldi. Çalışanlara destek veren bir çok AP milletvekili, bu durumun “utanç verici” olduğunu ve AP’nin kimi çalışanları böylesine kötü şartlarda çalıştırmasının kabul edilemeyeceğini kaydettiler.

TAŞERON ÇALIŞANLARIN YANINDA ONBİNLERCE EURO ALAN DA VAR

Belçika’nın başkenti Brüksel ve Fransa’nın Strasbourg kentlerinde binaları bulunan Avrupa Parlamentosu bünyesinde 6 bin kadar kişi memur statüsüyle çalışıyor. AP oturumlarının ayda bir kez 4 günlüğüne Strasbourg’da düzenlenmesi nedeniyle ayın geri kalanını işsiz olarak geçiren geçici çalışanların aksine, memur statüsündeki bazı çalışanlara bir çok imtiyaz tanınıyor.

AP çalışanları genel olarak 1 ila 16 arasında değişen kıdemlerine göre maaş alıyorlar. En düşük kıdem olan birinci derecedeki memurlar 2 bin 600 ila 3 bin Euro arasında maaş alırken, en yüksek kıdem olan 16’ncı dereceden ödeme yapılanların (üst düzey yöneticiler) maaşları 18 bin Euroya kadar çıkabiliyor. Bir çok ek avantajdan yararlandırılan Avrupa kurumlarındaki üst düzey memurların maaşları AP bütçe tartışmalarında da dile getirilmişti. Özellikle İngiltere hükümeti, AP’deki üst düzey çalışanların yılda 100 bin Euro’nun üzerinde maaş almalarının kabul edilemez olduğuna dikkat çekmiş ve bunu Avrupa Birliği’nin 2014-2020 bütçesinin düşürülmesi talebinin gerekçelerinden biri olarak göstermişti.