AP Sakharov ödülü Pakistanlı Malala’ya verildi

AP Sakharov ödülü Pakistanlı Malala’ya verildi

Avrupa Parlamentosu (AP), 2013 Sakharov ödülünü oy birliği ile ülkesinde kız çocuklarının eğitimi için mücadele eden 16 yaşındaki Pakistanlı Malala Yusafzayi’ye verdi.  Pakistanlı genç kadın, 2012 yılında Talibanlar tarafından başına kurşun sıkılarak öldürülmek istenmişti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, yayınladığı yazılı bir açıklamada Pakistanlı genç kadının “inanılmaz gücünü” selamladı.  Schulz, “Malala cesur bir şekilde tüm çocukların eğitim hakkını savunuyor” diyerek, Pakistan’da kız çocuklarının genellikle eğitim hakkından mahrum bırakıldığına dikkat çekti.

Nobel Barış Ödülü için de adı geçen Malala, 2013 AP Sakharov ödülünü almak için 20 Kasım’da Strasbourg’daki törene davet edildi.

Sakharov ödülü için ABD’nin küresel casus programlarını deşifre eden Amerikalı Edward Snowden ile Beyaz Rusya’daki tutuklu muhaliflerin de adı geçiyordu. Ancak AP, ödül için Malala’yı tercih etti.

Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, 1988 yılından bu yana insan hakları veya ifade özgürlüğü için mücadele eden kişi veya örgütlere veriliyor.  Ödül 50 bin eurodan oluşuyor.