Askerler Mursi yanlılarına ateş açtı, en az 3 ölü var

Askerler Mursi yanlılarına ateş açtı, en az 3 ölü var

Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin askeri darbe ile düşürülmesini protesto eden Mursi yanlıları ile askerler arsında çatışma çıktığı bildirildi. En az 3 eylemcinin öldüğü belirtildi.

Askeri darbenin ardından Anaysa Mahkemesi Başkanı, geçici cumhurbaşkanlığı görevini üstlenerek yemin ederken, Müslüman Kardeşler “gaspçı hükümette” yer almayacaklarını açıkladı.

“Meşruiyeti Savunma Ulusal Cephesi” bünyesinde bir araya gelen ülkedeki temel İslamcı güçler, devrik başkan yanlılarını bu Cuma günü askeri darbeye karşı kitlesel “barışçıl” gösterilere çağırdı.

AFP’ye göre öğleden sonra Kahire’de Mursi yanlıları ile askerler arasında çatışma çıktı. Yüzlerce kişi Cumhuriyet Kışlası’na doğru yürüyüşe geçtikten sonra  kışla dolaylarında silah sesleri geldi. Alandaki gazetecilerin güvenlik kaynaklara dayanarak aktardıkları bilgilere göre en az 3 eylemci askerler tarafından öldürüldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Reuters’a açıklamada buluna askeri bir sözcü sadece plastik mermi ve gaz bombaları kullanıldığını savundu.

Bir yandan Mursi yanlıları büyük kitlesel gösterileri için harekete geçerken, Mursi’ye muhalif olan koalisyon da acil kitlesel eylem çağrısında bulundu.

Kahire üzerinde savaş uçakları dolaşırken, İçişleri Bakanı karışıklık çıkaranlara sert müdahale uyarısında bulundu. Ancak ordu yaptığı açıklamada barışçıl gösteriler ve ifade özgürlüğünün herkes için güvence olduğunu söyledi.

Mısır’da 26 Haziran’dan bu yana 50 dolayında kişi çatışmalarda hayatını kaybetti.