Asuri ve Ermenilerin hakları güvence altına alınsın

Asuri ve Ermenilerin hakları güvence altına alınsın

Ýsveç Hıristiyan Demokrat Parti Milletvekilleri Robert Halef, Annika Eclund, Annelie Enochson Parlamentoya verdikleri önergede Ortadoðu ülkelerinde yaşayan Hıristiyan azınlık üzerindeki baskı ve saldırıları gündeme getirip önlem alınmasını talep ettiler.

Ýsveç Parlamentosunun karar alması amacıyla verilen önergede Orta-Doðu ülkelerinde yaşayan Hıristiyan azınlıklara yönelik tehdit ve şiddetin arttıðına, kiliselerin saldırılara uðradıðına dikkat çekildikten sonra Mısır, Irak, Türkiye, Suriye, Lübnan, Suudi Arabistan ve Yemen’de yaşayan Hıristiyan azınlıðın içinde yaşadıðı koşullar ayrı ayrı ele alınıyor.

Mısır’da nüfusun % 10’nu oluşturan Kıptilerin Ýslamcı grupların saldırılarına uðradıkları ve kiliselerinin yakıldıðı belirtiliyor. Saldırıların Hüsnü Mübarek’in düşüşünden ve 2012 Mayıs’ında yapılan devlet başkanlıðı seçimlerinde Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi’nin işbaşına gelmesinden sonra da azalma görülmediðine dikkat çekiliyor.

Irak’ın işgalinden sonra Hıristiyan azınlıðın yarısının baskı ve ölümler nedeniyle ülkelerini terk ettikleri, Suriye ve Ürdün’de mülteci olarak yaşadıkları ve bazılarının da Avrupa’ya iltica ettikleri hatırlatılıyor.

Türkiye’de Hıristiyan çocukların ana dillerinde eðitim görme hakları olmadıðı, azınlıkların mallarına el konulma tehdidiyle karşı karşıya oldukları, Türk devletinin aşırı baskılarından dolayı kiliselerin çalışmalarını açıkça yürütemedikleri belirtiliyor. 1600 yıllık Mor Gabriel Manastırının topraklarına el konulduðu hatırlatılan önergede okulda okutulan tarih kitaplarında Hıristiyan azınlıðın vatan hainliði ve yabancı ülkelerle işbirliði yapmakla suçlandıklarına da vurgu yapılıyor.

Suriye’de tam anlamıyla kaos yaşandıðı, Hıristiyanların Aleviler ve Sünniler arasında süren çatışmanın ortasında kaldıkları, Esad rejimine sadakat gösteren Hıristiyanların Ýslamcı milislerin saldırı ve şiddeti ile karşılaştıkları ifade ediliyor. 2,5 milyon civarındaki Hıristiyan’ın savaşın ortasında kaldıðını, Halepçe’de kiliselere yönelik saldırıların arttıðı ve bine yakın Hıristiyan’ın yaşamını yitirdiði belirtilen önergede Asuri ve Ermenilere ait kilise, manastır ve eski kitaplarla dolu kütüphanelerin yok edilme riski ile karşı karşıya bulunduðu uyarısında bulunuluyor.

Milletvekilleri Suudi Arabistan ve Yemen’de Hıristiyanların hiç bir hakları olmadıðını, saldırıya uðramamak için inançlarını gizlemek zorunda kaldıklarını belirtiyorlar.

Halef, Eclund ve Enochson önergelerinde Hıristiyanların makul olmayan talepler öne sürmediklerini, herkesin yasa karşısında eşit olduðu demokratik ülkelerde herkese tanınan insan haklarını talep ettiklerini kaydetti. Bunun gerçekleşmesi için de Ýsveç Hükümetinin Ortadoðu’daki ülkelerden talepte bulunmasını istediler.